You are currently viewing 4 Ζαρζαβατικά από τη λαϊκή για σωστό #tsipouring, γράφει η Γιάννα.

4 Ζαρζαβατικά από τη λαϊκή για σωστό #tsipouring, γράφει η Γιάννα.

Αυτή η μανία μου να αποθηκεύω φρούτα και λαχανικά σε βαζάκια μ’ έχει βγάλει ασπροπρόσωπη πολλές φορές. Μπορεί να είναι αλείμματα, μαρμελάδες, πίκλες. Ανάλογα τα κέφια και ανάλογα τι βρίσκω φρέσκο και λαχταριστό κάθε εποχή στον πάγκο της λαϊκής.
Τις τελευταίες 15 ημέρες έφτιαξα 4 διαφορετικά βαζάκια και θα τα περιποιηθώ καταλλήλως με τους φίλους μου στις επόμενες τσιπουροποσίες ή κρασοκατανύξεις που θα οργανώσουμε.

Φασολάκια φρέσκα, ντομάτες φουσκωτές, μωβ και άσπρα σκόρδα ακόμη και κοντοστούπικα αγγούρια.

Ξεκινάω την καταγραφή με τη σειρά που τα έφτιαξα κι εσείς κρατήστε σημειώσεις.

  1. Επιχείρηση Ντομάτα λιαστή
Photo: Γιάννα Μπαλαφούτη

Για καλή μου τύχη βρήκα στη λαϊκή τις πιο όμορφες “άσχημες” ντομάτες. Ο Ιγνάτιος, ο βόρειος, μου είπε ότι ονομάζονται Cœur de bœuf που σημαίνει “καρδιά βουβαλιού και η Γεωργία, η νότια (η Καλαματιανή) που είπε να τις κόψω τριαντάφυλλο και να τις κάνω λιαστές. Όπως και έκανα. Τις έκοψα σε μικρά κομμάτια, τις άπλωσα στη σχάρα του φούρνου και από κάτω έβαλα το ταψί έτσι ώστε να στραγγίζονται από τους χυμούς.

Photo: Γιάννα Μπαλαφούτη

6 μέρες λιάστηκαν στη βεράντα με ανθό αλατιού και από 4 μεγάλες ντομάτες γέμισα ένα γυάλινο βαζάκι του μισού κιλού.

Μέσα στο βαζάκι πρόσθεσα 1/3 brandy 5*, συμπλήρωσα με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κορώνης, και αρωμάτισα με μαύρο και ροζ πιπέρι. Έτοιμο και κρυμμένο στο ντουλάπι χωρίς να το παστεριώσω.

 

2. Επιχείρηση Αγγούρι κοντό

Photo: Γιάννα Μπαλαφούτη

Διάλεξα από τον πάγκο της λαϊκής τα πιο κοντά, λεπτά και ίσια αγγούρια που βρήκα. Τα έπλυνα καλά και έκοψα λίγο τις δύο άκρες. Γέμισα ένα μεγάλο βάζο με 2 λίτρα νερό και 200γρ αλάτι χοντρό, πρόσθεσα τα αγγούρια, μισό ματσάκι άνηθο φρέσκο και 4 φρέσκιες, καυτερές πιπερίτσες.
Τα έβαλα στο ψυγείο για μια μέρα, τη δεύτερη μέρα, άφησα το βάζο έξω από το ψυγείο σε θερμοκρασία δωματίου. Τρεις φορές στο ψυγείο, τρεις φορές εκτός ψυγείου και έτοιμα. Με την αλλαγή των θερμοκρασιών σοκάρονται. Οι χυμοί των αγγουριών ζυμώνονται με το αλατόνερο και έτσι -χωρίς ιδιαίτερο κόπο- φτιάχτηκε ένα νόστιμο μεζεδάκι. Χωρίς ξύδι. Σερβίρεις με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Απλά.  Διατηρούνται στο ψυγείο για περίπου 15 ημέρες.

3. Επιχείρηση Φασολάκια Φρέσκα

Photo: Γιάννα Μπαλαφούτη

Διάλεξα φρέσκα φασολάκια από τον πάγκο της λαϊκής. Ενα μέρος το μαγείρεψα λαδερό για το σπίτι και “έκλεψα” περίπου μισό κιλό από αυτά που καθάρισα με κόπο και γκρίνια. Τα έβρασα για 10′ σε νερό με ελάχιστο αλάτι, τα σούρωσα και περίμενα να κρυώσουν.

Όταν κρύωσαν τα έβαλα σε ένα γυάλινο βάζο, πρόσθεσα 2 σκελίδες σκόρδο και γέμισα το μισό βάζο με νερό και το άλλο μισό με λευκό ξύδι. Έτοιμο. Διατηρείται στο ψυγείο για περίπου 15 ημέρες.

4. Επιχείρηση Σκόρδα

Photo: Γιάννα Μπαλαφούτη

Εδώ δε χρειάζεται να αναλύσω πολλά πράγματα γιατί έχω γράψει ξεχωριστό ποστ -ύμνο στα μερακλήδικα σκόρδα. Ήταν όμως στα μαγειρέματα του δεκαπενθήμερου που πέρασε.

Διάβασε πως μαγείρεψα τα σκόρδα πατώντας εδώ 

 

Photo: Γιάννα Μπαλαφούτη

Κοίταξε, έφτιαξα ξοδεύοντας περίπου 5 ευρώ στους πάγκους της λαϊκής αγοράς. Φρέσκα, υγιεινά, νόστιμα και εντυπωσιακά. 4 διαφορετικά βάζα στο ψυγείο και στο ντουλάπι χωρίς ιδιαίτερο κόπο.
Ο ορισμός του “δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο“.

Έστησα βιαστικά μια πιατέλα με τις 4 γεύσεις αλλά θα μπορούσα να τα προσθέσω σε μια πράσινη σαλάτα, σε μια ποικιλία τυριών ή ακόμη και αλλαντικών.

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.