You are currently viewing Τέσσερα Natural Wines στη συλλογή του κτήματος Μπριντζίκη

Τέσσερα Natural Wines στη συλλογή του κτήματος Μπριντζίκη

Με τέσσερα natural wines στην συλλογή του, ένα λευκό, ένα orange, ένα ροζέ και ένα ερυθρό, βρίσκει το Abelon by Κτήμα Μπριντζίκη η νέα εσοδεία. Πρόκειται για κρασιά από Ελληνικές ποικιλίες που ακολουθούν την φιλοσοφία των ήπιων φυσικών οινοποιήσεων με την οινολογική φροντίδα του Dr Γιώργου Κοτσερίδη που έχει αναλάβει σύμβουλος οινολόγος του Κτήματος τα τελευταία χρόνια.

Natural Wines ροζέ λευκό, κόκκινο σε τραπέζι ενός μπαρ

Το λευκό «Τινακτορώγος», είναι η μοναδική μονοποικιλιακή έκφραση της ομώνυμης ποικιλίας που εδώ και χρόνια αναβιώνει με επιτυχία το Κτήμα Μπριντζίκη. To «Esperos» είναι ένα σύνθετο ‘orange’ (skin contact – ζύμωση σε επαφή με τις φλούδες δηλαδή) κρασί που μας συστήνει ξανά το σπουδαίο Ασύρτικο. Το γεμάτο φρεσκάδα «ροζέ Αυγουστιάτης» και το συμπυκνωμένο και πολύπλοκο ερυθρό «Green Αυγουστιάτης», είναι δύο εκφράσεις που αναδεικνύουν τα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής την σπάνιας αυτόχθονης ποικιλίας της Ηλίας.

Το Κτήμα Μπριντζίκη βρίσκεται στην δυτική Πελοπόννησο, στο χωριό Λαντζόι στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, γενέτειρας των Ολυμπιακών αγώνων και ενός από τους πιο ιερούς τόπους της αρχαίας Ελλάδας. Η Οικογένεια Μπριντζίκη, ξεκινά το 1994 την ίδρυση του οινοποιείου, με όραμα την δημιουργία μοναδικών οίνων στους οποίους να είναι ευδιάκριτα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής. Οι αμπελώνες καλλιεργούνται βιολογικά. Το 2012  χαρακτηρίζεται το πρώτο πράσινο οινοποιείο στην Ελλάδα ενώ γίνεται πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια σε όλους τους αμπελώνες.

Οι εγκαταστάσεις στο ABELON-KTIMA BRINTZIKI  είναι οι μοναδικές στη Ελλάδα με απολύτως μηδενικό ενεργειακό ίχνος. Χρησιμοποιείται ηλιακή ενέργεια και γεωθερμία για όλες τις ανάγκες των υποδομών αφήνοντας την φύση αλώβητη από τις δραστηριότητές του Κτήματος.

Η φιλοσοφία του κτήματος των natural wines

Το κτήμα

Μου είπαν κάποτε πως αν έχεις ένα κλίμα, μια ελιά και μια σπιθαμή γης για να σταθείς, μπορείς να χτίσεις τον κόσμο ολόκληρο απ’ την αρχή. Γεννηθήκαμε στην αρχαία Ολυμπία, άνθρωποι κι αμπέλια και μερικές απ’ τις αρχαιότερες και πιο σπουδαίες ιδέες στον κόσμο. Σ’ αυτήν την πανάρχαια γη της Ολυμπίας, από γενιά σε γενιά περνάμε μια παράδοση που ξεκίνησε σχεδόν τέσσερις χιλιάδες χρόνια πριν… ήρθε η εξέλιξη κι οι τεχνολογίες αλλά μέσα μας έμεινε το ίδιο μεράκι κι η ασίγαστη αγάπη για τη γη μας και τους καρπούς της.

natural wines, η οικογένεια που τα παράγει.

Καλλιεργούμε τους αμπελώνες μας με την προσοχή και το πάθος που κράτησαν την ιστορία ζωντανή στις μνήμες μας. Δεν αφήσαμε τίποτα να ποτίσει το χώμα μας που δεν θα μπορούσαμε να το πιούμε οι ίδιοι, και δεν αφήσαμε τίποτα να ψεκάσει τα σταφύλια μας που δεν θα μας άφηνε να γευτούμε τη σάρκα τους πάνω απ’ την κληματαριά που τα γέννησε.

Κάνουμε πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια… κι αυτή είναι η μοντέρνα έκφραση για αυτό που κάνανε οι παππούδες και οι προπάπποι μας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Κάνουμε το ίδιο που έκανε τον οίνο και τις ποικιλίες της Ολυμπίας γνωστά, σε όλη την ανθρώπινη ιστορία.

Χρησιμοποιούμε σύγχρονες τεχνολογίες και στην πραγματικότητα το οινοποιείο και όλες οι εγκαταστάσεις στο ABELON-KTIMA BRINTZIKI  είναι οι μοναδικές στη Ελλάδα με απολύτως μηδενικό ενεργειακό ίχνος. Χρησιμοποιούμε ηλιακή ενέργεια και γεωθερμία για όλες τις ανάγκες των υποδομών μας κι αφήνουμε τη φύση αλώβητη από τις δραστηριότητές μας.

Γιατί αν αγαπάς τα αμπέλια σου, τον τόπο σου.. κι αν το προϊόν της δουλειάς σου είναι γέννημα της γης, τότε δεν μπορείς παρά να αγαπάς τη φύση και να την προστατεύεις με κάθε τρόπο. Κι έτσι μπορούμε να λέμε περήφανα πως κάθε τι που παράγουμε στο  ABELON-KTIMA BRINTZIKI, είναι γέννημα φύσης αμόλυντης και το ακολουθεί ιστορία αιώνων.

Ο μύλος που είναι σύμβολο για μας, χτίστηκε πριν την τουρκοκρατία και τον αναστυλώσαμε για να τον κάνουμε μουσείο. Θέλουμε να αποτελέσει τον υλικό δεσμό μας με το βαθύ παρελθόν και την απέραντη ιστορία αυτού του πανάρχαιου τόπου. Θέλουμε να αποτελέσει το σημείο αναφοράς για την τέχνη της οινοποιίας στην περιοχή μας και του πολιτισμού που μας χάρισε.

Σύγχρονες εγκαταστάσεις

Οι τωρινές εγκαταστάσεις μας είναι πιθανόν οι πιο σύγχρονες κι εξελιγμένες στην Ελλάδα κι ίσως σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη, αλλά οι δεσμοί μας με το παρελθόν της ολυμπιακής γης είναι άρρηκτοι κι αδιατάρακτοι. Έτσι λοιπόν, κάθε προϊόν μας είναι μέρος της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Κάθε τι που δημιουργούμε, ελέγχεται από τις αρτιότερες τεχνολογίες της οινοποιίας, οι συνθήκες παραγωγής σταθμίζονται με απόλυτη ακρίβεια και κάθε παράμετρος προσδιορίζεται με σχολαστική λεπτομέρεια.

Οι Θερμοκρασίες, η υγρασία, ο χρόνος… είναι όλα αντικείμενα μιας σειράς ελέγχων και επανελέγχων, με μεθόδους που αποτελούν την αιχμή του δόρατος της τεχνολογίας…


Αλλά έρχεται εκείνη η στιγμή που πρέπει να αφήσεις τα πράγματα να πάρουν το φυσικό τους δρόμο. Πρέπει να αφήσεις τα εξαιρετικά δρύινα βαρέλια να συνομιλήσουν με το κρασί. Να ανταλλάξουν αρώματα και μύθους… να αναδυθούν γεύσεις μυστικές. Να γίνουν γάμοι και γιορτές μυστήριες και ξεφαντώματα αρχαίων πνευμάτων. Και πρέπει να περιμένεις να καταλαγιάσουν οι χοροί κι οι έρωτες των ξωτικών μέσα στα βαρέλια.

Κι αν ξέρεις να δουλεύεις όταν πρέπει να δουλεύεις… και να έχεις υπομονή να περιμένεις, όταν πρέπει να περιμένεις… τότε το μυστήριο της φύσης θα σε ανταμείψει με τρόπο που κανένας υλικός πλούτος δεν μπορεί… γιατί η χαρά του οίνου, είναι το τραγούδι της γης στην καρδιά του ανθρώπου, είναι το μύχιο μυστικό που σου εκμυστηρεύεται ψιθυριστά το κρασί που έφτιαξες με την αγάπη και το πάθος σου. Είναι η θεία κοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και του σύμπαντος κόσμου.

Κι αυτή η γνώση… η ακάματη προσπάθεια… η χαρά της ζωής… η αγάπη μας για τα δημιουργήματά μας… βρίσκεται μέσα σε κάθε τι που παράγουμε στο ABELON-KTIMA BRINTZIKI.

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.