You are currently viewing Τα σταφύλια που δεν ήθελαν να μεγαλώσουν – Καμία σπατάλη στα αγαθά της φύσης.

Τα σταφύλια που δεν ήθελαν να μεγαλώσουν – Καμία σπατάλη στα αγαθά της φύσης.

Τα σταφύλια που δεν μεγάλωσαν δεν είναι σφάλμα της φύσης, του καιρού, της καλλιέργειας. Η φύση σου δίνει ιδέες και επιλογές. Εσύ αποφασίζεις πώς θα της φερθείς.

Μέσα Αυγούστου και λίγο πριν ξεκινήσει ο τρύγος βρέθηκα στην Αρχαία Νεμέα για να δω από κοντά το μαύρο χρυσό που αποξηραίνεται στη σκιά. Τη μικροσκοπική Κορινθιακή σταφίδα. Την αγαπημένη μου σταφιδούλα.

Ο μαύρος χρυσός που αποξηραίνεται στη σκιά.
Η βιολογική Κορινθιακή Σταφίδα Golden Black.

σταφύλια

Στη βόλτα ανάμεσα στα αμπέλια με την Κορινθιακή σταφίδα, ανάμεσα στα -σχεδόν- έτοιμα για τρύγο τσαμπιά βρήκα μερικά μικροσκοπικά (μικρότερα από φακή), αγουρωπά, πράσινα σταφυλάκια.

  • Τι έπαθαν αυτά;
  • Τίποτα. Απλώς δεν ήθελαν να μεγαλώσουν.
  • Και τι θα απογίνουν τώρα αυτά;
  • Τίποτα!

Η πρώτη μου σκέψη ήταν καθοριστική. ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να μη γίνονται τίποτα διότι όταν ωριμάζουν είναι πεντανόστιμα, όμορφα και προπαντός θρεπτικά. Σίγουρα κάτι θα έχουν να αφηγηθούν και αυτά.

Έκοψα 2 τσαμπιά και επιστρέφοντας στο σπίτι, την ίδια μέρα, τα έβαλα στο αλατόνερο. Λίγες ημέρες μετά μου είχαν χαρίσει ένα εξαιρετικά νόστιμο, πανέμορφο και λαχταριστό τουρσί.


Διαδικασία
  1. Έπλυνα κατά τα τσαμπιά με άφθονο νερό.
  2. Τα έβαλα σε ένα γυάλινο βάζο μεγέθους 212ml.
  3. Πρόσθεσα 5γρ. αλάτι, 5 κόκκους μαύρο πιπέρι και μία μικρή, καυτερή πιπερίτσα.
  4. Συμπλήρωσα το βάζο με νερό.
  5. Έκλεισα απαλά το καπάκι και αποθήκευσα το βάζο στο ψυγείο.
  6. Μια φορά την ημέρα το έβγαζα από το ψυγείο και το άφηνα να πάρει θερμοκρασία δωματίου. Μετά ξανά στο ψυγείο.
  7. Την τέταρτη ημέρα είχε χάσει το φωτεινό λαχανί του χρώμα και είχε αποκτήσει μια απόχρωση στο χρώμα του λαδιού. Όπως ακριβώς γίνεται με όλα τα πρασινωπά τουρσιά. Πχ. το αγγουράκι.

‘Εχει περάσει ένας μήνας, το παρατηρώ συχνά – πυκνά και δεν βρίσκω καμία αλλοίωση. Θα έλεγα ότι μάλλον γίνεται όλο και πιο νόστιμο.

Ίσως βοηθάνε στις ζυμώσεις και στη γεύση οι λιγοστές ρόγες που έχουν ωριμάσει, δεν ξέρω. Αυτό που σίγουρα ξέρω είναι πως θα φροντίσω την επόμενη χρονιά, αρκετά πριν τον τρύγο και όσο είναι ακόμη άγουρα τα σταφυλάκια, να προμηθευτώ μια γενναία ποσότητα ώστε να φτιάξω τουρσί για τα συνοδευτικά μου.

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.