Πικάντικη μαρμελάδα, τοματίνια, λωτός, σπόροι κακάο. Καμιά φορά δεν είναι ούτε τα υλικά, ούτε η συνταγή που κάνουν ένα έδεσμα μοναδικό. Είναι η φιλοσοφία γύρω του, ο τρόπος σκέψης, ο λόγος που υπάρχει.
Η μείωση σπατάλης κάνει μια συνταγή ξεχωριστή και η ευχαρίστηση έρχεται αμέσως μετά γιατί το χειρίστηκες σωστά! Έκανες οικονομία στην κουζίνα, αξιοποίησες “άχρηστα” αγαθά και πέταξες λιγότερα σκουπίδια κάπου στη γύρω περιοχή.
Βρήκα στο ψυγείο λίγα ξεχασμένα και μαραζωμένα τοματίνια, δίπλα από ένα παραμελημένο και παραγινωμένο λωτό. Έφτιαξα σούπερ πικάντικη μαρμελάδα και έχω έτοιμο ντιπ για τις νυχτερινές συγκεντρώσεις των ημερών.
ΜΗΝ ΠΕΤΑΣ ΤΙΠΟΤΑ
#ZEROWASTE
Η ποσότητα ήταν πάρα πολύ μικρή και έδεσε πολύ γρήγορα. Όλη η διαδικασία δεν κράτησε πάνω από μισή ώρα και την έφτιαχνα όση ώρα τακτοποιούσα την υπόλοιπη κουζίνα.
Υλικά
- 180γρ. τοματίνια
- 1 λωτός (προαιρετικά)
- 80γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 2 μικρές καυτερές πιπερίτσες
- 3 κόκκους κακάο – cacao nibs (πλέον πωλούνται στα περισσότερα καταστήματα μπαχαρικών ή ξηρών καρπών)
- 3 αστεράκια γλυκάνισο
- 1 μικρό φύλλο αρμπαρόριζα
- μισό λεμόνι
Εκτέλεση
- Πλένω με άφθονο νερό τα τοματίνια και τα ζυγίζω.
- Σπάω τους κόκκους κακάο στο γουδί.
- Σε μία μικρή κατσαρόλα, περίπου σαν μεγάλο μπρίκι, τεμαχίζω τα τοματίνια και τα μαρινάρω με τη λευκή ζάχαρη και τα καρυκεύματα. Αφήνω στην άκρη για 15′ ή μέχρι να βγάλουν λίγο χυμό.
- Πλένω με άφθονο νερό το λωτό, αφαιρώ το επάνω μέρος με τα φύλλα και το προσθέτω στα τοματίνια με τη ζάχαρη.
- Αφήνω να βράσουν σε χαμηλή προς μέτρια θερμοκρασία μέχρι να δω ότι έχει λιώσει η ζάχαρη.
- Προσθέτω το λεμόνι και ανακατεύω συνέχεια μέχρι να δω ότι κολλάει λίγο η κουτάλα στον πάτο.
- Πολτοποιώ το περιεχόμενο με το ραβδομπλέντερ και αφήνω να πάρει μία τελευταία βράση.
- Ήταν μικρή η ποσότητα και δεν χρειάστηκε να αποστειρώσω βάζα οπότε απλώς τη συντήρησα σε γυάλινο βάζο, στο ψυγείο.
Για μια ακόμα συνταγή με τοματίνια