You are currently viewing Filia γη – Καινοτομία μέσω της Παράδοσης

Filia γη – Καινοτομία μέσω της Παράδοσης

Η Filia Rose είναι οικοτεχνία παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων από τριαντάφυλλα, αμπέλι και σύκα του κτήματος «Σταλός» που βρίσκεται στο χωριό Φίλια, στην Καλλονή της Λέσβου.

Filia γυναίκα καυκάσια με την σειρά των προϊόντων

Η Ελένη Σιβρή είναι η ανήσυχη και δραστήρια οικοτέχνισσα που τρέχει όλο αυτό το δύσκολο εγχείρημα και όνειρό της, είναι να μετατρέψει το κτήμα σε ένα οργανωμένο αγρόκτημα όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν πώς παρασκευάζεται το ροδόσταμα για το οποίο έχει αναβιώσει – και εκσυγχρονίσει- την παραδοσιακή μέθοδο.

Είχα την τιμή να είμαι μέντοράς της στον επιταχυντή Empowering Woman In Agrifood (EWA) και παρότι κάποιες φορές την πίεσα λίγο παραπάνω, κατάφερε να συναγωνιστεί ισάξια με τις άλλες εξαιρετικές ιδέες, και να κερδίσει μια ικανοποιητική θέση στη γενική κατάταξη.

Ωστόσο, ο δρόμος για μια γυναίκα, σε απομακρυσμένη περιοχή, χωρίς σημαντικά κεφάλια, με ένα τόσο σπάνιο και ιδιαίτερο προϊόν, είναι μακρύς και δύσκολος αλλά όχι δύσβατος και ακατόρθωτος.

Αυτό το διάστημα, παρακολουθεί σεμινάρια επιχειρηματικότητας, διαβάζει νομοθεσίες, ψάχνει προμηθευτές, πειραματίζεται αδιάκοπα, μέχρι να έρθει η άνοιξη όπου θα ξεκινήσει και πάλι την παραγωγή των προϊόντων της.

Filia δυο απο τα προϊόντα τους σε γυάλινο βαζάκι

Τα προϊόντα

100% φυσικό ροδόσταγμα με dropper.

Από ενδημική ποικιλία τριανταφυλλιάς, που παράγεται με μία παλιά, παραδοσιακή μέθοδο σύνθλιψης. Ιδανικό για να αρωματίσετε φυσικά τα γλυκά, τα ροφήματα τις μαρμελάδες κ.α. Η συσκευασία των 30ml διατίθεται με εσωτερικό dropper, για να διευκολύνει τη χρήση του στη ζαχαροπλαστική.

Filia Ζάχαρη αρωματισμένη με ροδοπέταλα

Ιδανική για τη χρήση στη ζαχαροπλαστική καθώς και για να αρωματίστούν με φυσικό τρόπο ροφήματα, μαρμελάδες κ.α.

100% φυσικό ροδόσταγμα

Από ενδημική ποικιλία τριανταφυλλιάς, που παράγεται με μία παλιά μέθοδο σύνθλιψης. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό φαρμακευτικό, φυτικό προϊόν, που ενδείκνυται για την ήπια φλεγμονή του δέρματος, με αντισηπτική, επουλωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Η συσκευασία των 100ml με spray είναι ιδανική για να ψεκάσετε τόσο το πρόσωπο όσο και τα μάτια, για καθαρισμό και ενυδάτωση του δέρματος.

Άρτυμα (ξίδι) με τριαντάφυλλο

Με εκχύλισμα τριαντάφυλλου της ποικιλίας rosa damascena. Πολύ παλιά συνταγή της περιοχής που συνοδεύει ιδανικά, εκλεκτά πιάτα και σαλάτες.

Filia Πετιμέζι από σταφύλι με εκχύλισμα αρμπαρόριζας

Παράγεται από ενδημικές ποικιλίες σταφυλιού. Αποτελεί πλούσια πηγή ενέργειας καθώς περιέχει σε υψηλά ποσοστά σίδηρο και ασβέστιο. Προϊόν χωρίς προσθήκη συντηρητικών, χρωστικών και ζάχαρης. Ιδανικό για χορτοφαγική ή vegan διατροφή. Χρησιμοποιείστε το στα γλυκά, δοκιμάστε το με γιαούρτι ή ανθότυρο. Φτιάξτε υπέροχα dressing για τις σαλάτες σας!

Filia Πετιμέζι από σύκα με εκχύλισμα αρμπαρόριζας

Παρασκευασμένο με τον παραδοσιακό τρόπο. Χωρίς προσθήκη συντηρητικών, χρωστικών και ζάχαρης. Χρησιμοποιείστε το στα γλυκά, δοκιμάστε το με γιαούρτι, παγωτό ή κρέμα βανίλια, καϊμάκι ή ανθότυρο.

Στοιχεία επικοινωνίας

Οικοτεχνία Filia γη – Σιβρή Ελένη

Φίλια Λέσβου

Τηλ: 22530 98588, 6972704501

email: FiliaRoze.Lesvos@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/FiliaRose.Lesvos

Διευκρινήσεις σχετικά με τον επιταχυντή

  • Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν η ανάδειξη καινοτόμων και βιώσιμων επιχειρηματικών ιδεών με παράλληλη ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας στον κλάδο.
  • Την ευθύνη επιλογής των μεντόρων ανά συμμετέχουσα και την επίβλεψη σε κάθε στάδιο της ομαλής διεξαγωγής της καθοδήγησης ανέλαβε ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά».
  • Το πρόγραμμα διοργανώθηκε από το EIT Food και τους ID-GC, σε συνεργασία με την πρωτοβουλία Future Agro Challenge και τον Οργανισμό ««Νέα Γεωργία Νέα Γενιά».

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.