You are currently viewing Γιάλοβα – Μία γαστρονομική Όαση στο Ναυαρίνο.

Γιάλοβα – Μία γαστρονομική Όαση στο Ναυαρίνο.

Food Destination: #GiaLOVE Ο λόγος για τη Γιάλοβα – Μία γαστρονομική Όαση στο Ναυαρίνο, το γραφικό θέρετρο του ιστορικού κόλπου.

Κάτι τρέχει στη Γιάλοβα τα τελευταία χρόνια! Ενώ μέχρι πρότινος ήταν αφημένη στην ησυχία της, ξαφνικά φαίνεται να βάζει ένα βροντερό pin στον γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας.

Ο οικισμός της Γιάλοβας βρίσκεται στους ελαιώνες της ξακουστής κορωνέικης ελιάς, ανάμεσα στους οποίους ξετρυπώνουν state-of-the-art καταλύματα, όλα με προνομιακή θέα στον ιστορικό κόλπο του Ναβαρίνου. Ο οικισμός καταλήγει στην απέραντη χρυσή ακτή (Διβάρι) που οδηγεί από τη μία πλευρά στην Instagram-ική παραλία της Βοϊδοκοιλιάς και από την άλλη πλευρά οδηγεί στην κοσμοπολίτικη Πύλο.

Ο λιθόστρωτος παραλιακός δρόμος της Κάτω Γιάλοβας, παρότι μικρός σε έκταση, πληροί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για καλοκαιρινές – και όχι μόνο – ξένοιαστες διακοπές. Τα νερά της θάλασσας είναι ρηχά και η αμμουδιά προσφέρεται για ηλιοθεραπεία, παιχνίδια, περπάτημα και αμέτρητες selfies, ειδικά κατά τη δύση του ήλιου που χάνεται στο Ιόνιο, πίσω από τη νήσο Σφακτηρία.

Στη Γιάλοβα κανένας επισκέπτης δεν μένει δυσαρεστημένος διότι έχει την πολυτέλεια της επιλογής.

Γαστρονομική Όαση στο Ναυαρίνο.

Σε αυτόν το μικρό οικισμό, τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνται περισσότερες από 30 επιχειρήσεις εστίασης οι οποίες, στο σύνολό τους, παρέχουν ανώτερης ποιότητας υπηρεσίες φιλοξενίας για όλες τις ηλικίες, όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια.

Η πολυτέλεια της επιλογής

Στη Γιάλοβα κανένας επισκέπτης δεν μένει δυσαρεστημένος διότι έχει την πολυτέλεια της επιλογής. Μπορεί να απολαύσει ανάμεσα σε ποιοτικά caffé, cocktail bar, wine bar αλλά και sushi bar, νέα γενιάς οβελιστήρια καθώς και ψαροταβέρνες με τραπέζια κυριολεκτικά πάνω στην άμμο, παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής με βάση την ελιά, το κρασί και φυσικά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Οι προτάσεις για εξαιρετική γαστρονομική εμπειρία (fine dining experience) με έμφαση στη σύγχρονη ελληνική κουζίνα, συμπληρώνουν το πολύχρωμο παζλ. Τον τελευταίο χρόνο, δύο πολυβραβευμένοι Έλληνες σεφ, γνωστοί για την ανάδειξη και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κουζίνας, αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα, ανεβάζοντας όλο και πιο ψηλά τον πήχη στη συνολική γαστρονομική εξέλιξη της Γιάλοβας.  

Η ιστορία του τόπου, η γαλήνη της θάλασσας, το ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα, η εύφορη γη και η αγάπη για την πρώτη ύλη και την εντοπιότητα, τράβηξαν την προσοχή των καταξιωμένων chef που τόλμησαν να εγκατασταθούν στη Γιάλοβα. Πρώτος και καλύτερος, ο πολυβραβευμένος Χρύσανθος Καραμολέγκος που οραματίστηκε να «απαγγείλει γευστική και εμφιαλωμένη ποίηση» στο μουσειακό οινοποιείο.

Anama – Taste & Bottled Poetry. Χρύσανθος Καραμολέγκος

Γιάλοβα
στο αριστερό χέρι απλώνεται κατά μήκος η ανοιχτή κουζίνα, σχεδιασμένη όπως ακριβώς επιθυμεί πάντα να μαγειρεύει ο σεφ

Ο σεφ Χρύσανθος Καραμολέγκος, από την πρώτη στιγμή που επισκέφθηκε για επαγγελματικούς λόγους την ευρύτερη περιοχή, δέθηκε συναισθηματικά μαζί της. Με την έναρξη της πανδημίας αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα. Η ιδιοσυγκρασία του άλλωστε, δεν του επέτρεπε να ζήσει όλο αυτό το διάστημα κλεισμένος στους τέσσερις τοίχους ενός σπιτιού της Αθήνας.

«Ξέρεις, εμείς οι μάγειρες χαλάμε τη γαστρονομία. Γιατί να βάλουμε black angus, στο μενού μας ενώ έχουμε τόσο ωραία ελληνικά κρέατα; Κι εγώ το κάνω αυτό το λάθος και έχω στο μενού αλλά αν μου φέρει ο ψαράς φρέσκο ψάρι, αυτό θα είναι το πιάτο της ημέρας. Αν μου φέρουν χοντροκατσαρή ντομάτα αυτή θα προτιμήσω».

Χρύσανθος Καραμολέγκος

«Πέρα από την ιδιαίτερη ομορφιά της τοποθεσίας, ότι φυτέψεις φυτρώνει», μου απαντάει η Γεωργία Παπαϊωάννου ενώ της ζητάω να μου μιλήσει για την απόφασή τους να σχεδιάσουν τη δική τους ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία… δια χειρός Καραμολέγκου.

Το Anama στεγάζεται στο παλιό οινοποιείο του Συνεταιρισμού Κορινθιακής Σταφίδας. Όταν  ξεναγήθηκαν στο παραδοσιακό πετρόχτιστο οίκημα, αντίκρισαν – μεταξύ άλλων μουσειακών εκθεμάτων – πολλά γυάλινα μπουκάλια, κάποια από αυτά γεμισμένα με γλυκό κρασί ανάμα, χωρίς ετικέτα. Από αυτό εμπνεύστηκαν και το όνομα του εστιατορίου: Anama

Αισθητικά επέλεξαν να μην γίνουν σπουδαίες παρεμβάσεις στον χώρο που θα στεγαζόταν η κουζίνα και η σάλα. Σεβάστηκαν την ιστορία και έκαναν τη μικρότερη επέμβαση που θα μπορούσαν. Εν τέλει, το Anama Restaurant λειτουργεί σε έναν αυθεντικό χώρο, υψηλής αισθητικής, ο οποίος ζωντάνεψε ξανά και έδεσε απόλυτα με τη φιλοσοφία της ανώτερης γαστρονομικής εμπειρίας που θέλουν να προσφέρουν στους επισκέπτες της Γιάλοβας.

Περνώντας την είσοδο του εστιατορίου, στο δεξί χέρι υπάρχει μια σειρά τραπεζοκαθισμάτων και στο αριστερό χέρι απλώνεται κατά μήκος η ανοιχτή κουζίνα, σχεδιασμένη όπως ακριβώς επιθυμεί πάντα να μαγειρεύει ο σεφ, δηλαδή «η κουζίνα να είναι η καρδιά του εστιατορίου».

Αν είστε τυχεροί και επισκεφθείτε το Anama νωρίς το μεσημέρι, πιθανόν να τον πετύχετε αφοσιωμένο στο γωνιακό τραπέζι να μελετάει τις χειρόγραφες σημειώσεις με τις συνταγές του. Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος είναι επιβλητικός χωρίς να το επιδιώκει, καλλιτεχνική φυσιογνωμία, ελαφρώς ντροπαλός, εντυπωσιακά ταπεινός, ειλικρινής και ντόμπρος. Δεν του αρέσουν οι κολακείες. «Μη με αποκαλείς σεφ, δεν τα μπορώ αυτά. Λαντζέρη να με λες, μου αρέσει η λάντζα». Ρωτώντας τον για τα ερεθίσματα που τον εμπνέουν, η απάντηση είναι καθηλωτική: «Ψυχοθεραπεία κάνω μέσα από τη μαγειρική. Έχω περάσει πολλά δυσάρεστα στη ζωή μου και η μαγειρική με ξεκουράζει. Ξεχνιέμαι!» Ωστόσο, τα ντόπια υλικά πάντα τον ενθουσιάζουν. «Δεν βρίσκω εύκολα ντόπια υλικά. Όχι πάντα, ούτε εύκολα, αλλά όταν βρίσκω έχουν άριστη ποιότητα, ειδικά τα κρέατα. Ξέρεις, εμείς οι μάγειρες χαλάμε τη γαστρονομία. Γιατί να βάλουμε black angus, στο μενού μας ενώ έχουμε τόσο ωραία ελληνικά κρέατα; Κι εγώ το κάνω αυτό το λάθος και έχω στο μενού αλλά αν μου φέρει ο ψαράς φρέσκο ψάρι, αυτό θα είναι το πιάτο της ημέρας. Αν μου φέρουν χοντροκατσαρή ντομάτα αυτή θα προτιμήσω».

Η κουζίνα του Anama στη Γιάλοβα

Πώς χαρακτηρίζεται η κουζίνα του Χρύσανθου Καραμολέγκου; «Αυτό που μου αρέσει στη μαγειρική του είναι πως ό,τι υλικό και να πιάσει στα χέρια του, Μεσόγειος, Ανατολή, μπαχαρικά… το τελικό αποτέλεσμα βγάζει μία ελληνικότητα μοναδική. Του Χρύσανθου του αρέσουν οι πρωτογενείς γεύσεις. Θα έλεγα ελληνομεσογειακή fusion», απαντάει η Γεωργία Παπαιωάννου, επί σειρά ετών στενή συνεργάτιδά του, που μαζί με την Denisa Varcholova, τον «αφανή ήρωα» της ομάδας, φροντίζουν ώστε η λειτουργία του εστιατορίου να προσφέρει μια άρτια γαστρονομική εμπειρία στον επισκέπτη.

Στο μενού αναφέρονται μεταξύ άλλων: «Μιλφέϊγ τηγανιτής μελιτζάνας με μουχαμάρα (ψημένη κόκκινη πιπεριά), άρμη (αιγοπρόβειο μαλακό τυρί της Πυλίας), μελάσσα ροδιού» ή «Κολοκυθοκεφτέδες με κρούστα από φιστίκια Αιγίνης και ταρατούρι (κυπριακή εκδοχή του τζατζικιού)» ή «Μουσακάς με αρνίσιο κιμά, μπαχαράτ (αραβικό μείγμα μπαχαρικών) και μπεσαμέλ γιαούρτι-κασέρι».

Η λίστα των κρασιών περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες προτάσεις σε λογικές τιμολογήσεις, από τον μεσσηνιακό αμπελώνα καθώς και από όλη την Ελλάδα, με εξαίρεση τις σαμπάνιες. Η λίστα με τα αποστάγματα περιλαμβάνει ιδιαίτερες προτάσεις.

Πριν κλείσει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, το Anama βραβεύτηκε με έναν Χρυσό Σκούφο και δύο αστέρια FNL

Περισσότερες πληροφορίες στο: https://anamarestaurant.gr/

Carne Restaurant…Με την υπογραφή του Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου

Γιάλοβα
Το μενού, με την επιμέλεια του Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου απέκτησε μία πιο γαστρονομική αισθητική.

Στο αρχή του γραφικού μόλου, λειτουργεί για τρίτη σεζόν το Carne, ένα εστιατόριο υψηλής γευστικής εμπειρίας, προσεγμένο στη λεπτομέρεια και με ιδιαίτερα φιλόξενη ατμόσφαιρα.

Τα δύο πρώτα χρόνια της λειτουργίας το Carne των αδερφών Μακρή, λειτούργησε με μενού εστιασμένο στο κρέας. Αναζήτησαν έναν καταξιωμένο σεφ για να ενισχύσει το μενού τους και βρήκαν τον καταλληλότερο. Τον Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο. Έναν πολυβραβευμένο σεφ, με καταγωγή από τη Μεσσηνία και με απεριόριστη αγάπη για τον τόπο και τα προϊόντα του, «τα άγια χώματα» όπως τα αποκαλεί ο ίδιος.

Το μενού, με την επιμέλεια του Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου απέκτησε μία πιο γαστρονομική αισθητική. Στο μενού κυριαρχούν οι κοπές κρεάτων, οι οποίες έχουν ενισχυθεί με στοιχεία που παίζουν με τη δημιουργική απεικόνιση των λέξεων – χαρακτηριστικό δείγμα «γραφής» του σεφ, τονίζοντας ταυτόχρονα τη σοφία της άριστης πρώτης ύλης.

Έχουν προστεθεί γνωστά πιάτα του σεφ όπως: «Σαλάτα ρακόμελο με τσαπέλες (μεσσηνιακά αποξηραμένα σύκα)», «ανοιχτή χορτόπιτα με γιαούρτι», «open ravioli παστίτσιο», «κοτόπουλο Μπαρδουνιώτικο» καθώς και δημιουργικές εκδοχές της μελιτζανοσαλάτας, της τυροκαυτερής, του κολοκυθοκεφτέ και του καρπάτσιο. Στο σύνολό τους, οι γεύσεις προσδίδουν ελληνικότητα.

Η κάρτα των οίνων περιλαμβάνει ετικέτες από τον τοπικό αμπελώνα και ενισχύεται με ξεχωριστούς ΠΓΕ οίνους από την υπόλοιπη Ελλάδα. Ιδιαίτερη θέση κατέχουν και τα ελληνικά αποστάγματα.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο: https://carnerestaurant.gr

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Food Service: http://www.e-compupress.gr/magazines/free/fs/148/54/

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.