You are currently viewing Ελιά σε Κρασί με Μέλι; Μα αυτό είναι Ελλάδα!

Ελιά σε Κρασί με Μέλι; Μα αυτό είναι Ελλάδα!

Ένα ολοκληρωμένο προϊόν πρέπει να είναι καινοτόμο και να αφηγείται μία ιστορία. Να αξιοποιεί τα αγαθά του τόπου, να σέβεται το περιβάλλον αλλά και τις λαϊκές παραδόσεις. Να δημιουργεί εικόνες στον καταναλωτή, να τον ταξιδεύει στον τόπο και ύστερα να τον αναγνωρίζει ακόμη και με κλειστά μάτια. Αυτό είναι γαστρονομική ταυτότητα. Να σε ταξιδεύει η γεύση σε μέρη ονειρεμένα. Όπως η ελιά σε κρασί με μέλι.

Στο τέλος του άρθρου θα βρείτε τον σύνδεσμο για το ASMR video με την διαδικασία παραγωγής της ελιάς σε κρασί και μέλι.

kalamata olives in wine syrup

 

Ελιά σε κρασί με μέλι. Σερβίρεται και σαν γλυκό κουταλιού.

Πηγή έμπνευσης, η πρώτη ύλη η οποία μετατρέπεται σε καινοτόμο ιδέα. Ελιά, κρασί, αμύγδαλα, μέλι, εσπεριδοειδή, βότανα. Γνώριμα αγαθά της εύφορης Μεσσηνιακής γης. Ένα προς ένα διαλεγμένα και όλα μαζί καλά δουλεμένα. Κλεισμένα ερμητικά σε βαζάκια που ταξιδεύουν στον κόσμο. Κάθε βαζάκι και μία αφήγηση. Ιστορίες κλεισμένες σε βαζάκια.

kalamata olives filled with almonds

 

ελιές καλαμών γεμισμένες με καβουρδισμένο αμύγδαλο

Οι ελιές είναι αυθεντικές Καλαμών, το κρασί είναι Cabernet Sauvignon από την Τριφυλλία και το μέλι είναι από τα βουνά του Ταϋγέτου. Εκεί που τελειώνουν οι ελαιώνες, συνεχίζουν οι αμπελώνες και κάπου, κάπου ξεπροβάλλουν οι πορτοκαλιές, οι λεμονιές και τα στοιχισμένα μελίσσια. Η γαστρονομική χαρτογράφηση της Μεσσηνίας δηλαδή.

orange ready for the syrup

 

πορτοκάλια πλούσια σε χυμό

Ελιά σε κρασί με μέλι

Πριν 10 χρόνια ο συνδυασμός έμοιαζε τολμηρός. Ένας κύριος κάποτε, στο άκουσμα της περιγραφής κοντοστάθηκε και αναφώνησε: “Ελιά σε κρασί με μέλι; Μα αυτό είναι Ελλάδα!
Είναι ο τόπος μας! Είναι η Μεσσηνία! Οι γεύσεις, τα χρώματα και τα αρώματα που δεν έλειψαν ποτέ από κανένα σπιτικό. Είναι οι αναμνήσεις μας!

Γνώριμες γεύσεις περίτεχνα μαγειρεμένες, δουλεμένες με κόπο, χρόνο, αγάπη και σεβασμό. Κάθε παρτίδα χρειάζεται 8 ολόκληρες ημέρες για να τελειοποιηθεί. Να ζυμωθεί η ελιά στο χρόνο της, να καβουρντιστούν τα αμύγδαλα, να δουλεύουν τα χέρια ακατάπαυστα μέχρι να γεμίσουν και την τελευταία ελιά. Να σιγοβράσει το κρασί, να μαλακώσουν οι τανίνες, να μελώσουν με τα εσπεριδοειδή και τα βότανα, να κλειστούν ερμητικά σε γυάλινα βαζάκια.

Για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν παραδοσιακό πρέπει να περάσουν 25 χρόνια. Η Ελιά σε κρασί με μέλι κατάφερε μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία να κερδίσει τον τίτλο, να μπει στο γαστρονομικό χάρτη της Πυλίας και να χαρακτηριστεί ως παραδοσιακό έδεσμα. Και αυτό είναι η επιβεβαίωση μίας στρατηγικής πολύ καλά μελετημένης, μιας συνταγής πολύ καλά δουλεμένης. Είναι η χαρά του δημιουργού, η δική μου χαρά.

 

Ελιά σε σιρόπι κρασιού. Σας περιμένει στο Kiari, στην Κορώνη Μεσσηνίας.

10 χρόνια μετά από την πρώτη εκτέλεση, η “ελιά Καλαμών σε σιρόπι Cabernet Sauvignon με μέλι”, ανανεωμένη, γευστική και πιο λαμπερή από ποτέ, φοράει την καινούρια της ετικέτα και ετοιμάζεται να στολίσει τα ράφια.

Κυκλοφορεί σε συνεργασία με το Kiari σε ψιλόλιγνο βαζάκι των 280γρ.

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.