You are currently viewing Γλυκό Κουταλιού από Άνθη Εσπεριδοειδών

Γλυκό Κουταλιού από Άνθη Εσπεριδοειδών

Είναι πλούσιο σε αρώματα, έχει σύνθετη γεύση, τραγανή υφή και φίνο σιρόπι. Για να φτιάξεις το γλυκό Κουταλιού από Άνθη Εσπεριδοειδών θα πρέπει να θυσιάσεις τον καρπό, εκτός αν είσαι σε κατάσταση ζεν (γεγονός αδιανόητο στις μέρες μας) οπότε με απόλυτη ηρεμία να αφαιρέσεις ένα-ένα τα πέταλα χωρίς θα καταστρέψεις το υπόλοιπο.

Γλυκό Κουταλιού από Άνθη Εσπεριδοειδών
Γλυκό κουταλιού και άνθη νεραντζιάς

το χαβιάρι των γλυκών του κουταλιού

Αν μπορώ να το παρομοιάσω, θα έλεγα ότι είναι το χαβιάρι των γλυκών του κουταλιού. Και αυτό γιατί σε κάθε μικροσκοπικό πέταλο κρύβονται τα φίνα αρώματά του φρούτου αλλά και γιατί για να καταφέρεις να γεμίσεις μία μικρή κουταλιά θα πρέπει να θυσιάσεις τουλάχιστον 4 με 5 πορτοκάλια ή νεράντζια ή κίτρα ή λεμόνια ή όλα αυτά μαζί.

Όλα τα άνθη των εσπεριδοειδών μοιάζουν μεταξύ τους. Αν δεν έχεις δει το δέντρο μπορείς να τα ξεχωρίσεις αρχικά από το μέγεθος, οι φράπες έχουν τα μεγαλύτερα πέταλα ενώ τα κουμκουάτ τα μικρότερα. Γευστικά ίσως να πιστεύεις ότι μοιάζουν. Όμως διαφέρουν ως προς την ένταση των αρωμάτων και την χαρακτηριστική πικράδα των εσπεριδοειδών. Οι φράπες έχουν τα πιο πικρά πέταλα με σχετικά μακριά επίγευση ενώ στα κουμκουάτ η πικράδα απουσιάζει. Τα νεράντζια, τα πορτοκάλια και τα λεμόνια -με αυτή τη σειρά-, έχουν τα πιο φίνα αρώματα και την πιο λουλουδένια γεύση.

Πότε δένουμε το γλυκό του κουταλιού από Άνθη εσπεριδοειδών

Η ιδανική στιγμή για να τα δέσεις με το σιρόπι ζάχαρης είναι αμέσως μόλις τα μαζέψεις. Κατευθείαν δηλαδή από το δέντρο στην κατσαρόλα.

Αν βρίσκεσαι στην εξοχή, καλό είναι να πάρεις μαζί σου παγοκύστες ώστε να διατηρηθούν δροσερά μέχρι να μπουν στην κατάψυξη και μετά να δεθούν όποτε υπάρχει ελεύθερος χρόνος.

Γλυκό Κουταλιού από Άνθη Εσπεριδοειδών - τα άνθη
Άνθη εσπεριδοειδών

Τα υλικά για ένα βαζάκι των 250γρ. Γλυκό Κουταλιού από Άνθη Εσπεριδοειδών

  • 300γρ πέταλα εσπεριδοειδών (ιδανικά νεράντζια)
  • 300γρ ζάχαρη
  • 150γρ νερό
  • 1/4 πορτοκάλι, ψίχα και φλούδα
  • 1/4 λεμόνι, ψίχα και φλούδα
προετοιμασία σε ζαχαρη Γλυκό Κουταλιού από Άνθη Εσπεριδοειδών
Τα πέταλα σκεπασμένα με ζάχαρη

Εκτέλεση

  1. Αφαιρώ προσεκτικά και με απαλές κινήσεις, τα πέταλα. Τα ξεπλένω με λίγο κρύο νερό, αφήνω να στραγγίξουν καλά τα νερά τους.
  2. Τα ζυγίζω και τα σκεπάζω με ισόποση ζάχαρη.
  3. Τα αφήνω για περίπου μισή ώρα να βγάλουν υγρά.
  4. Τρίβω με πολύ απαλές κινήσεις τα πέταλα με τη ζάχαρη μέχρι να αρχίσουν να αποκτούν διαφάνεια. Ενώ αρχικά τα χέρια είναι στεγνά, θα παρατηρήσω στα χέρια μου υγρασία.
  5. Μεταφέρω τα πέταλα με τη ζάχαρη σε μία κατσαρόλα.
  6. Όσο είναι το βάρος τους, προσθέτω μισή ποσότητα νερού.
  7. Προσθέτω το λεμόνι και το πορτοκάλι.
  8. Αφήνω να λιώσει η ζάχαρη σε χαμηλή θερμοκρασία και μετά δυναμώνω, περίπου στη μέση. Όχι σε δυνατή για να μην καραμελώσει η ζάχαρη και σκουρύνει το σιρόπι.
  9. Με το θερμόμετρο ελέγχω το σιρόπι μέχρι να φτάσει τους 102 βαθμούς κελσίου. Αν δεν έχω θερμόμετρο, τότε σε ένα μικρό πιατάκι δοκιμάζω το σιρόπι. Αν αφήνει καθαρές σταγόνες που δεν απλώνουν , τότε είναι έτοιμο.
  10. Αδειάζω το περιεχόμενο σε αποστειρωμένο βάζο, σφραγίζω καλά με το καπάκι και το γυρνάω ανάποδα μέχρι να κρυώσει.
ετοιμο για σερβιρισμα Γλυκό Κουταλιού από Άνθη Εσπεριδοειδών

Σερβίρεται ως γλυκό κουταλιού με παγωμένο νερό, συνοδεύει λευκές κρέμες, γιαούρτι, παγωτό βανίλια ή ακόμη και platter τυριών.

Σχετικά άρθρα με το Γλυκό Κουταλιού από Άνθη Εσπεριδοειδών

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.