Η Μαύρη Κάλλα ή Ζαντεδέσκια, η μαύρη καλλονή

Η Μαύρη Κάλλα ή Ζαντεδέσκια, η μαύρη καλλονή

Μέχρι πριν λίγα χρόνια τη συναντούσαμε λευκή σε πολλές επαρχιακές αυλές εκεί γύρω στις ημέρες του Πάσχα γι΄αυτό και την μπερδεύουμε με τα κρίνα της Παναγίας. Κι όμως οι χρωματισμοί είναι πολλοί και αρκετά εντυπωσιακοί. Η δική μου βεράντα εδώ και ένα χρόνο φιλοξενεί μία μαύρη Κάλλα ή Ζαντεδέσκια, την μαύρη μας καλλονή.

Η επιστημονική της ονομασία είναι Ζαντεδέσκια η Αιθιοπική Zantedeschia aethiopica και είναι πιο γνωστή με την ονομασία Κάλλα (Kalla Lilly). Αν και δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο άρωμα η ομορφιά της είναι μοναδική με τις συμμετρίες που δημιουργεί. Προέρχεται από την Νότια Αφρική και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Μόνο λίγο νερό ζητάει 1-2 φορές την εβδομάδα και φως αλλά όχι απαραίτητα ήλιο, για να διατηρήσει τα επιβλητικά φύλλα της όλο τον χρόνο.

Την προμηθεύτηκα πέρσι από την Ανθοκομική Έκθεση της Κηφισιάς κι ενώ όλο το χρόνο κάναμε παρέα με τα πράσινα φύλλα ξαφνικά εμφανίστηκε το πρώτο άνθος. Η μαύρη Κάλλα.


Η Μαύρη Κάλλα, η καλλονή της Βεράντας μου

μαύρη καλλονή

κοντινή λήψη της μαύρης κάλλιας


Άλλοι Χρωματισμοί της ζαντεδέσκιας

κίτρινες κάλλιες
χρωματιστές κάλλιες

Η λευκή σύμβολο της Αγνότητας, το πασχαλινό λουλούδι

Σε μία φωτογράφηση με τηνιακές τυροπιτούλες

με τηνιακές τυρόπιτες

 


Μάυρη κάλλα ή ζαντεδέσκια, περιγραφή

Για εσάς που σας ενδιαφέρουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την μαύρη κάλλα ή ζαντεδέσκια ή kalla lilly, σας παραθέτουμε στο τέλος του άρθρου διάφορους συνδέσμους. Για μια γρήγορη πληροφόρηση, διαβάσαμε για εσάς:

Πρόκειται για βολβώδες φυτό με ύψος που μπορεί να φτάσει τα 0,40m. Εποχή σποράς του είναι η άνοιξη. Μπορείτε να το βρείτε σε βολβό ή σπόρο (ο βολβός ανθίζει νωρίτερα φυσικά) σε τιμή γύρω στα 4 € ανα βολβό. Προτιμάει την σκιά, μια που στην Ελλάδα έχουμε ζεστό κλίμα και καλό ειναι το χώμα της να μένει νοτισμένο όλη την καλοκαιρινή περίοδο.

Δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα και η ομορφιά της θα σας ανταμείψει με το παραπάνω.

Διαβάστε περισσότερα


Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.