Η Κάλυμνος επιμορφώνεται. Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Καλύμνου ΥΔΝΑ και τα ΚΕΚ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ Ρόδου, στο πλαίσιο των δράσεων επιμόρφωσης και κατάρτισης των Δωδεκανήσων, συνδιοργάνωσαν τριήμερο σεμινάριο για την προώθηση της δράσης που αφορά στην ίδρυση και λειτουργία Οικοτεχνικών μονάδων με αντικείμενο την επεξεργασία, μεταποίηση και τυποποίηση τοπικά παραγόμενων προϊόντων, όπως τα εσπεριδοειδή, το μέλι, τα σύκα, το λιαστό κρασί και τα βότανα.

Απευθυνόταν σε όσους είτε δραστηριοποιούνται ήδη είτε προτίθενται να συστήσουν επιχείρηση αυτής της μορφής και επιθυμούν να εξελίξουν τα προιόντα τους, όπως και τις μεθόδους παρασκευής και τυποποίησης.


Το πρόγραμμα είχε θεωρητικό και πρακτικό μέρος. Το θεωρητικό περιελάμβανε θέματα όπως τη σημασία της τοπικής παραγωγής, τις βασικές αρχές της οικοτεχνίας, τις κατηγορίες των προϊόντων και τις μεθόδους επεξεργασίας και μεταποίησης. Το εργαστηριακό μέρος περιλάμβανε – μεταξύ άλλων – παρασκευές εδεσμάτων όπως γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες χωρίς ζάχαρη, λουκούμια από χυμό εσπεριδοειδών, βότανα και αιθέρια έλαια, λικέρ με εσπεριδοειδή χωρίς ζάχαρη, παστέλι με καρύδια και θυμαρίσιο μέλι Καλύμνου, μαρμελάδα αποξηραμένου σύκου με μπαχαρικά, όπως και διαδικασίες τυποποίησης των τελικών προιόντων.

Εισηγήτρια του σεμιναρίου ήταν η Γιάννα Μπαλαφούτη, η οποία είναι καθηγήτρια γαστρονομίας, ιδρύτρια οικοτεχνικής μονάδας, ειδική σε θέματα παρασκευής εδεσμάτων και δημιουργός συνταγών και προιόντων με πολλές ελληνικές και διεθνείς βραβεύσεις και διακρίσεις.

Τεχνικός υπεύθυνος σεμιναρίου ήταν ο κ. Γιάννης Καράμαλης, Γεωπόνος- Γεωπονική Καλύμνου.
Η Κάλυμνος διαθέτει δικό της Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Καλύμνου (ΕΕΕΕΚ), τους χώρους του οποίου παραχώρησε ευγενικά ο Διευθυντής κ. Στέφανος Κορφιάς. Το σεμινάριο διεξήχθη εκεί.

Πληροφορίες: Καλλιόπη Τσαγκάρη, (+30) 6946596030, info@alterholidays.gr
Για σχετικά άρθρα, δείτε και εδώ!