You are currently viewing Η μελοκουρκούτα των Ψαρών

Η μελοκουρκούτα των Ψαρών

Θα μπορούσε να προφέρεται με φινετσάτη παριζιάνη προφορά “la crème au miel” ή με ιταλικό ταπεραμέντο “crema al miele” ή με τάσεις παγκοσμιοποίησης “honey creme” όμως λέγεται μελοκουρκούτα και κατάγεται από τα Ψαρά, όπου ζει μόνιμα ο μοναδικός μελισσοκόμος που έβαλε στόχο να την αναβιώσει, ο Ανδρέας Καραγιώργης.

Η μελοκουρκούτα παρασκευάζεται από το νερόμελο, το νερό που ξεπλένονται τα μελίσσια μετά τον τρύγο, και δένει με έναν ταπεινό, αλευρένιο χυλό (κουρκούτι). Εξ’ ού και το όνομα.

Σερβίρεται φρεσκομαγειρεμένη ως κρέμα ή στεγνωμένη στον ήλιο ως πάστα, με υφή κάπως σαν το κυδωνόπαστο.
Σύμφωνα με την Εύη Βουτσινά (ποια άλλη θα μπορούσε άλλωστε!), στον β’ τόμο του βιβλίου “Γεύση Ελληνική” η μελοκουρκούτα αναφέρεται σε παραδοσιακή συνταγή της Σάμου, γεγονός που επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά τα αντιδάνεια των Ελλήνων.

Έχει αρχαίες ρίζες η μελοκουρκούτα;

Πιθανόν οι ρίζες της μελοκουρκούτας να προέρχονται από την Αρχαία Ελλάδα ή να είναι απλώς μία δραστική λύση για την πείνα. Ωστόσο, πρόκειται για ένα έδεσμα θρεπτικό, πλούσιο σε γεύση και αρώματα μελιού, με ισορροπημένη γλύκα που δεν σε ξελιγώνει.

Την παρομοιάζουν με μουσταλευριά όμως θεωρώ ότι αδικείται καθώς τα μέλια των Ψαρών περιέχουν μια μοναδική αλμυρή καραμέλα με έντονο το ανθικό στοιχείο του θυμαριού.

Θα την πρότεινα ως εξαιρετική ιδέα για θρεπτικό πρωινό ή ως ελαφρύ επιδόρπιο με τον απογευματινό, ελληνικό καφέ. Η απουσία λίπους είναι ένα από τα δυνατά του χαρτιά καθώς δεν σε βαραίνει.

Ο Ανδρέας Καραγιώργης και τα μελίσσια του, στα θυμάρια των Ψαρών

O Ανδρέας Καραγιώργης είναι ωφελούμενος του προγράμματος των Οικοτεχνών – Αγροανέλιξη της Generation Ag Greece και -αν η φύση είναι φέτος σύμμαχός του- θα τρυγήσει το συγκλονιστικό “αλμυρό” μέλι και θα μπορούμε να βρίσκουμε τα προϊόντα της οικοτεχνίας του.

Ως τότε, ετοιμάζεται καθώς περιμένει να ανθίσουν τα χορτολιβάδια σε ότι απέμεινε στα πρόσφατα καμένα των Ψαρών, με τους 300-400 κατοίκους.

Περισσότερες πληροφορίες για την μελισσοκομική οικοτεχνία Μελισσοκήπι του Ανδρέα Καραγιώργη και για τα προϊόντα που παράγει, μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.facebook.com/melissokipikaragiorgi/

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.