You are currently viewing Γήινα κοσμήματα και μικροαντικείμενα της Μαρίας Βασιλείου, γράφει η Γιάννα.
Photo: Μαρία Βασιλείου

Γήινα κοσμήματα και μικροαντικείμενα της Μαρίας Βασιλείου, γράφει η Γιάννα.

Τους ανθρώπους που δημιουργούν τους θαυμάζω. Αυτούς που σαν βασικό εργαλείο δουλειάς έχουν τα ίδια τους τα χέρια και βοηθό ένα πινέλο, έναν τροχό, ένα ψαλίδι, ένα φρούτο, ένα ξύλο, μια κλωστή, λίγο πηλό, μια πέτρα.
Αυτούς τους ανθρώπους που κατασκευάζοντας αντικείμενα, παράγουν πολιτισμό.

Photo: Μαρία Βασιλείου

Μου αρέσει να χαζεύω τα έργα τους,  να γίνομαι αδιάκριτη ρωτώντας “τι είχες στο μυαλό σου όταν το έφτιαχνες”, να παρατηρώ τα εργαστήριά τους. Ευτυχώς που τεχνολογικά είμαστε προχωρημένοι τόσο, όσο χρειάζεται ώστε να παρακολουθώ τις δουλειές τους χωρίς να γίνομαι κουραστική.

Photo: Μαρία Βασιλείου
Photo: Μαρία Βασιλείου

Κάπως έτσι βρέθηκα να χαζεύω μέσα από τα προφίλ στο Instagram και στο facebook τα έργα της Μαρίας Βασιλείου και να κλέβω ματιές από την καθημερινότητά της.
Σήμερα για παράδειγμα, την ώρα του πρωινού, μου τράβηξαν την προσοχή οι φωτογραφίες που δημοσίευσε.
Ενα κουτί λιχουδιές, ένα notebook με προσχέδια και σημειώσεις, μία κούπα.

“I’m having a heavenly morning here… I’ve about finished a box of See’s candies, while working on a new cup project with Greek clay…. wishing everyone a great day !!!!( the metal stamp has been made by the very talented Popi Tripoli)”

Πάμε να την γνωρίσουμε καλύτερα.

Η Μαρία Βασιλείου έχει ζήσει στο εξωτερικό μέχρι τα 22 της χρόνια όπου επέστρεψε και έζησε μόνιμα στην Ελλάδα.
Είναι σχεδιάστρια κοσμημάτων και μικροαντικειμένων με βασικά υλικά τον χρυσό, το ασήμι, τον πηλό και την πέτρα. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα αργυροχρυσοχοΐας, έμαθε από τους παλιούς κανατάδες του Αμαρουσίου να χειρίζεται τον τροχό και μετά από μία αγγλίδα η οποία την βοήθησε να τελειοποιήσει τα έργα της.

Photo: Μαρία Βασιλείου

Στην επικοινωνία που είχαμε (ναι, την ενόχλησα) έμαθα περισσότερες πληροφορίες που με έκαναν να χαμογελάω.

Μου είπε με ενθουσιασμό ότι ετοιμάζει το προσωπικό της ησυχαστήριο / εργαστήριο στο Κυπαρίσσι. Ένα μικρό χωριό με ήσυχο λιμανάκι,  μεγάλα βότσαλα, απεριόριστο πράσινο και καρπούς από αυτούς που δίνει απλόχερα η Πελοπόννησος.

Αρχικά σχεδίαζε κοσμήματα με χρυσό ή ασήμι και πέτρες από τη φύση. Προσπάθησα να ξεχωρίσω 1-2 όμως όποιο κι αν επέλεγα, αδικούσα κάποιο άλλο.

Ξεχωρίζω τα δαχτυλίδια, τα σκουλαρίκια και τα βραχιόλια με τις λιτές γραμμές και τις απαλές καμπύλες. Έχει το δικό της μοναδικό στυλ, την δική της ταυτότητα. Αυτό που ξεχωρίζει κάθε καλλιτέχνη. Όλα τα χρώματα είναι εμπνευσμένα από τη φύση. Όλα έχουν λείες επιφάνειες όπως τα βότσαλα. Οι επιρροές, η έμπνευσή της, το χερικό της αποτυπώνονται και στα κοσμήματα και στα αγγεία της.

Πλέον εκτός από τα ιδιαίτερα κοσμήματα, δημιουργεί μικροαντικείμενα με πηλό ή με πέτρα.

Τα μικροαντικείμενα που φτιάχνω είναι προέκταση του κοσμήματος, μου εξηγεί. Οχι από αυτά τα διακοσμητικά που μένουν στα ράφια και σκονίζονται. Χρήσιμα αντικείμενα για το τραπέζι. Κούπες. Μικρά πιάτα για τη ζάχαρη, το αλάτι, το γάλα. Κουταλάκια. Μικροσκοπικές πιατέλες για ξηρούς καρπούς, μπολάκια για τα κουκούτσια της ελιάς, για τις οδοντογλυφίδες.

Photo: Μαρία Βασιλείου

Μου έδωσε την άδεια να επιλέξω μέσα από το προφίλ της όσες φωτογραφίες χρειάζομαι. Επέλεξα να “κλέψω” μερικές ματιές και από την καθημερινότητά της. Παίζει με τα σκυλιά και τις γάτες, διαλέγει πέτρες, φωτογραφίζει βότσαλα ή μικρά λουλούδια ή ακόμη και τα έργα της σε πραγματικό περιβάλλον.
Ασχολείται με τη φύση, μαζεύει βότανα, λιάζει ντομάτες, μαγειρεύει.

Μπορείτε να δείτε την πλήρη γκάμα των έργων της μέσα από το προσωπικό της site στη διεύθυνση https://www.mvasiliou.com/

Επίσης, μπορείτε να δείτε από κοντά κάποια έργα της που πωλούνται στο Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.