You are currently viewing Navarino Food Culture by Trichordo – Γαστρονομική γέφυρα στο χθες και το σήμερα της Πυλίας

Navarino Food Culture by Trichordo – Γαστρονομική γέφυρα στο χθες και το σήμερα της Πυλίας

Οι άνθρωποι της Πυλίας έφεραν πολλά τραύματα, στην ψυχή και στο σώμα. Τους ώμους τους βάραινε η σπουδαία Αρχαία της Ιστορία, ήδη από την εποχή του Νέστορα. Σε αυτό το βάρος που -περήφανα βέβαια- σήκωναν προστέθηκε και η καταπίεση των Τούρκων αγάδων. Θέλοντας και μη, βρήκαν την δύναμη στο να ζουν με τα λίγα! Με αυτές τις βάσεις, αυτά τα βιώματα και αυτό το δυνατό (συν)αίσθημα διάσωσης της γαστρονομικής κληρονομίας της Πυλίας, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, εμπνευστής της ιδέας και έμπειρος σεφ, δημιούργησε το Navarino Food Culture by Trichordo.

Οι κάτοικοι της Πυλίας ζούσαν με λίγο αλεύρι, τις κότες και τα φρέσκα τους αυγά, λάδι και κρασί, βότανα, λαχανικά και όσα ζώα δεν τους άρπαζαν οι Τούρκοι -κυρίως τα γουρούνια για τους γνωστούς λόγους. Στο τελευταίο οφείλεται η επιβίωση του παστού και της γουρνοπούλας, που θέλοντας να ενοχλήσουν τον κατακτητή φρόντισαν να την συνδέσουν σχεδόν με κάθε τους γιορτή!

Η θέα από το μπαλκόνι του Navarino Food Culture by Trichordo. Το Μεσοχώρι, η Μεθώνη με το εμβληματικό Μπούρτζι και στο βάθος η νήσος Σαπιέντζα.

Navarino Food Culture

Με στοιχεία της αυθεντικής μεσσηνιακής κουζίνας και αναμνήσεις από την καθημερινότητα των παππούδων και των γιαγιάδων, στο Navarino Food Culture by Trichordo απολαμβάνεις μία γαστρονομική, βιωματική εμπειρία πραγματικά μοναδική. Άλλωστε, στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχα δομημένο και τόσο καλά οργανωμένο.

Άριστες πρώτες ύλες – όλες στην εποχή τους, απλές τεχνικές και λιτές μαγειρικές με πλούσια συναισθήματα θαλπωρής, αγάπης, φροντίδας και σπιτικής ζεστασιάς.

Ο Παναγιώτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Μεσοχώρι. Πρόκειται για έναν μικρό οικισμό που ενώνει νοητά την Πύλο με την Μεθώνη – δύο σπουδαία για την ιστορία της Ελλάδας- σημεία. Εκεί, έζησε όλες τις πολύτιμες στιγμές των ζυμωμάτων, του ξυλόφουρνου, της παραγωγής και της μεταποίησης. Αυτό αποφάσισε να αναβιώσει και σε πείσμα των καιρών και των συνθηκών φαίνεται ό,τι τελικά τα καταφέρνει.

Το πατρικό του σπίτι, έπειτα από πολλές μεταβολές, μετατράπηκε σε άτυπο λαογραφικό μουσείο. Η πέτρα ξεγυμνώθηκε από το νεωτεριστικό σοβά και τα έπιπλα λουστραρίστηκαν. Τα άλλοτε χρήσιμα παραγωγικά εργαλεία -όπως η μάκινα έγιναν μέρος της εμπειρίας. Μετά, άφησε την ιστορία να αφηγηθεί μόνη της. Ή ακόμη καλύτερα, αφηγείται ο ίδιος και η ομάδα του της ιστορία όπως ακριβώς πρέπει, πιάνοντάς της από την αρχή.

Η γαστρονομική εμπειρία

Μπαίνοντας στην αυλή του παραδοσιακού σπιτιού/μουσείου σε καλωσορίζει ένα δροσερό ηδύποτο μαστίχας. Συνοδεύεται με παραδοσιακό παστέλι ή λουκούμι ή αποξηραμένο τσαπελόσυκο, όλα από παραγωγούς της Μεσσηνίας.

Ακολουθεί ξενάγηση στην αυλή όπου είναι στημένα με επιμέλεια τα τραπέζια με τα κολλαριστά τραπεζομάντηλα. Εκεί θα δεις το πλυσταριό με τη σκάφη, τονο ξυλόφουρνο και το μποστάνι με τα εποχιακά ζαρζαβατικά. Πετύχαμε ντομάτες και ντοματίνια, μελιτζάνες μικρές και μεγάλες, φασόλια, κολοκύθες, αγγούρια, βλίτα και πολλά βότανα και μυρωδικά.

Ξεκουράζεσαι για λίγο στο χαγιάτι με θέα το χωριό, τους ελαιώνες, τη Μεθώνη και στο βάθος τη νήσο Σαπιέντζα. Απολαμβάνεις ένα τοπικής παραγωγής τσίπουρο που συνοδεύεται με ελιές Καλαμών, ντόπιο λουκάνικο με πορτοκάλι, τραγανό τυροπιτάκι και πέτουλες. Ένας ταπεινός, αρκετά νερωμένος χυλός που τηγανίζεται σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και πασπαλίζεται με ξερή μυτζήθρα.

Ακολουθεί βόλτα στο χωριό και επίσκεψη στον σπάνιας ιστορικής σημασίας Βυζαντινό Ναό και στη συνέχεια ξενάγηση στους χώρους του λαογραφικού μουσείου. Η εμπειρία κορυφώνεται όταν πλέον κάθεσαι δίπλα στις μάκινες και στα μυριστικά και απολαμβάνεις ένα λουκούλλειο γεύμα, αυστηρά και μόνο με συνταγές της γύρω περιοχής.

Το μενού μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: σούπα χυλοπίτας με φρέσκια ντομάτα και τριμμένη μυτζήθρα, ζυμωτό ψωμί ψημένο στον ξυλόφουρνο, πατάτες τηγανισμένες σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, κολοκυθάκια τσικ τσικ, κολοκυθανθούς γεμιστούς, χοιρινό παστό, κόκορα αλανιάρη με χειροποίητο ζυμαρικό, βακαλάο, κατσίκι με πατάτες στον ξυλόφουρνο, ριγανάδα με φρέσκια ντομάτα και άλλα.

Το γεύμα συνοδεύεται από μία αξιόλογη λίστα εμφιαλωμένων κρασιών από όλη την Ελλάδα και ολοκληρώνεται με παραδοσιακά γλυκά όπως δίπλες, καρυδόπιτα καθώς και φρούτα της εποχής όπως σύκα, φραγκόσυκα, πεπόνι, καρπούζι κ.α.

Το μενού είναι κάθε μέρα διαφορετικό και διαμορφώνεται ανάλογα με την εποχικότητα κυρίως των λαχανικών. Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://trichordo.gr/menu

Επίσκεψη στον Βυζαντινό Ιερό Ναό

O βυζαντινός Ιερός Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ο οποίος είναι σταυρεπίστεγος με εξωτερικό κεραμοπλαστικό διάκοσμο από οδοντωτές ταινίες και χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στα ακόλουθα στοιχεία:

NAVARINO FOOD CULTURE by TRICHORDO

Τηλέφωνο επικοινωνίας: +30 6906057220 (καθημερινά 14.00 με 19.00 GMT+2)
Επίσημη σελίδα: https://trichordo.gr
Email:¨trichordo.gr@gmail.com

Πριν φύγετε, μπορεί να σας ενδιαφέρει και αυτό:
Αλλά και ένα video youtube #shorts για το καρπούζι. Απολαύστε υπεύθυνα!

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.