You are currently viewing Ο γαστρονομικός πλούτος της Λήμνου σε ένα ευγενικό κέρασμα

Ο γαστρονομικός πλούτος της Λήμνου σε ένα ευγενικό κέρασμα

Ο γαστρονομικός πλούτος της Λήμνου σε ένα ευγενικό κέρασμα – το Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Οίνου LemnosPhilema.

Η Λήμνος είναι ιδιαίτερο νησί, με ξεχωριστά, ολόδικά του, αυθεντικά χαρακτηριστικά και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει εύκολα ο επισκέπτης από την πρώτη εικόνα που αντικρίζει, είτε την προσεγγίζει με αεροπλάνο είτε με πλοίο.

Από ψηλά μπορείς να δεις την πολύχρωμη, μεταξωτή δαντέλα που αλλού γίνεται ξανθιά από τα σιτηρά, αλλού πράσινη από τα αμπέλια και αλλού κατάλευκη από την αλμύρα της Αλυκής.

Αν την προσεγγίσεις από το λιμάνι της Μύρινας θα απολαύσεις το μπλε του Αιγαίου και θα αρχίσεις να εισπνέεις τα πρώτα αρώματα της θάλασσας.

Η Λήμνος μεταξύ άλλων χαρισμάτων, έχει ένα – ίσως το πιο σημαντικό- ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Είναι, διατροφικά και γαστρονομικά αυτάρκης! Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως μπορεί να καλύπτει σε καθημερινή βάση, όλο το χρόνο τις διατροφικές ανάγκες των κατοίκων της χωρίς να χρειάζεται την συνεισφορά των γύρω περιοχών και άλλων τρίτων προμηθευτών.

Οι άνθρωποί της συντηρούν την γαστρονομική τους παράδοση, αξιοποιώντας τις μοναδικές πρώτες ύλες του νησιού.

Τίποτα όμως δεν φυτρώνει, καλλιεργείται ή παράγεται τυχαία και από μόνο του σε ένα ηφαιστειογενές έδαφος χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση. Και αυτό είναι που κάνει την Λήμνο ξεχωριστή.

Ο πλούτος της Λήμνου

Οι άνθρωποί της είναι δραστήριοι, εργατικοί, παραγωγικοί με ανήσυχα μυαλά, καινοτόμες ιδέες και περισσή αγάπη για τον τόπο τους. Σέβονται την ιστορία τους, την συντηρούν και καινοτομούν μέσα από συνεχή ενημέρωση, μελέτη και έρευνα.

Σιτηρά, όσπρια, μέλια, αλάτι, βότανα, κρασιά, θαλασσινά, κρεατικά, γαλακτοκομικά, τυροκομικά και πρόσφατα ελιές και… το πρώτο δείγμα εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου.  Όλα αυτά τυποποιημένα είτε σε καλαίσθητες συσκευασίες που πληρούν τις σύγχρονες ανάγκες είτε μαγειρεμένα και σωστά σερβιρισμένα με ευδιάκριτη την ειλικρινή διάθεση για φιλοξενία.

Φίλεμα, αυτό το ευγενικό και καλοσυνάτο κέρασμα από τους ανθρώπους της Λήμνου!

Lemnos Philema

Σιτηρά & Όσπρια

Οι γηγενείς ποικιλίες σιτηρών και οσπρίων έθρεψαν για αιώνες τους ντόπιους. Άλλωστε, όπως λέει και η παράδοση, όπου υπάρχει αλεύρι υπάρχει και ψωμί, εννοώντας την τροφή  γενικότερα.

Οι επιχειρήσεις του νησιού συνεχίζουν την παράδοση της Λήμνου, που από τους αρχαίους χρόνους τροφοδοτούσε με τα προιόντα αυτά την υπόλοιπη Ελλάδα. Το αλεύρι ήταν από τα κύρια εξαγώγιμα προιόντα, μαζί φυσικά με το κρασί της!

Οίνος

Το αίσθημα της απόλαυσης και της ευδαιμονίας, της χαράς των γιορτών και των πανηγυριών, η λήμνια γη κάλυψε με το κρασί από την αρχαιότερη ποικιλία σταφυλιών στην Ελλάδα, το ερυθρό καλαμπάκι ή πλέον ευρέως γνωστό ως λημνιό.

Εκτός από την αρχαία ποικιλία, ταξίδεψε από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και η λευκή ποικιλία, το μοσχάτο Αλεξανδρείας που ευδοκίμησε όσο κανένα άλλο στα ηφαιστειογενή εδάφη, πετυχαίνοντας να βάλει τη Λήμνο δυναμικά στον οινικό χάρτη της Ελλάδας.

Αρχικά οι οινοποιήσεις εστίαζαν κυρίως σε γλυκούς οίνους, σε διάφορες μορφές: αφρώδεις, λιαστούς, παλαιωμένους ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν οι ξηροί και πρόσφατα εμφανίστηκαν οι πρώτες οινοποιήσεις με φυσική προσέγγιση.

Οι Μάντρες

Στις μάντρες των κεχαγιάδων που φρόντιζαν τη γη των αφεντάδων και ζούσαν την καθημερινότητά τους μαζί με τα ζώα, συναντάμε δωμάτια στα οποία τρεφόντουσαν και ξεκουραζόντουσαν τα αιγοπρόβατα αλλά και δωμάτια με κρεβάτια, φούρνους και τζάκια για να ζουν άνετα οι κολίγες σε μία λιτή αλλά απόλυτα εργονομική διαμόρφωση των χώρων.

Οι άνθρωποι φρόντιζαν τα εδάφη και τα ζώα για να μπορέσουν αυτά με τη σειρά τους να θρέψουν τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους.
Οι μάντρες αυτές είναι πλέον διατηρητέες.

Διαβάστε περισσότερα για την διατήρηση και ανάδειξη των παραδοσιακών πρακτικών του πρωτογενούς τομέα της Λήμνου που είναι ο πραγματικός πλούτος της Λήμνου:

Terra Lemnia

Η κτηνοτροφία της Λήμνου, διατηρεί και αυτή με την σειρά της την παράδοση του νησιού στον τομέα της, δηλαδή στην εκτροφή κυρίως αιγοπροβάτων και την παραγωγή ξεχωριστών κτηνοτροφικών προιόντων.

Τυροκομεία

Ο μεγάλος πληθυσμός των αιγοπροβάτων δίνει πλουσιοπάροχα το γάλα στους τυροκόμους που δημιουργούν ΠΟΠ τυροκομικά προϊόντα, όπως φέτα, καλαθάκι, μελίχλωρο, κασκαβάλι αλλά και γιαούρτι, βούτυρο. Πραγματικοί γαστρονομικοί θησαυροί του νησιού που έχουν κερδίσει φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο και εξάγονται σε σημαντικές ποσότητες.

Επιπλέον, η μεγάλη διαθεσιμότητα ποιοτικής πρώτης ύλης επιτρέπει σε πολλά νοικοκυριά να παράγουν το δικό τους τυρί με συνταγές και διαδικασίες που περνούν από γενιά σε γενιά για αρκετούς αιώνες, διατηρώντας και εδώ την γαστρονομική παράδοση του νησιού.

Ζυμαρικά & Ψωμιά & Κεράσματα

Η αξιοποίηση των αρχέγονων σιτηρών ποικιλίας «Λήμνος», «Παναγιά» μεταποιούνται πλέον σε σύγχρονες εγκαταστάσεις που σέβονται αφενός την παράδοση και αφετέρου την υγιεινή και ασφάλεια του καταναλωτή.

Ειδικά για το σιτάρι “μαυραγάνι Λήμνου” η εταιρεία Σαλαμουσάς που αναβιώνει σπόρους, διαθέτει αποκλειστικά όλη την παραγωγή στην αρτοποιεία Χρυσάφη για την παραγωγή του παραδοσιακού φορμαριστού ψωμιού σύμφωνα με την λημνιακή συνταγή.

Παραδοσιακά παξιμάδια, φλωμάρια σε διάφορα μεγέθη, φορμαριστές προζυμένιες φρατζόλες που ψήνονται σε ξυλόφουρνους, πιταρούδια αλλά και οι περίτεχνα πλασμένες μικρές λιχουδιές, τα ξακουστά «βενιζελικά» δίνουν ξεχωριστή φινέτσα, χρώμα και άρωμα στον γαστρονομικό πλούτο της Λήμνου.

Με αυτά τα εφόδια και με γνώμονα την διάδοση της γαστρονομικής κληρονομιάς δημιουργήθηκε το Lemnos Philema, Η δημιουργία δηλαδή ενός άριστα οργανωμένου, ετήσιου Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Οίνου που απευθύνεται σε όλους τους επισκέπτες του νησιού στην πιο σημαντική τουριστική περίοδο. Μέσα από αυτό αναδεικνύεται ο πλούτος της Λήμνου. Για 3 συνεχόμενες ημέρες στον πολυχώρο «Αποθήκη», στη Μύρινα, οι τοπικοί παραγωγοί και τυποποιητές ενημερώνουν τους επισκέπτες για τα προϊόντα που παράγουν, φιλεύουν εδέσματα και κερνούν τα εκλεκτά κρασιά τους.

Lemnos Philema

Αλλά οι δράσεις του Lemnos Philema δεν σταματούν και δεν περιορίζονται εκεί. Μας βοηθούν να αντιληφθούμε ποιος είναι ο πλούτος της Λήμνου.

Τα οινοποιεία, τα εργαστήρια και τα εστιατόρια που συμμετέχουν στο φεστιβάλ ανοίγουν τις πόρτες τους, στήνουν σκηνικά, στολίζουν τα τραπέζια τους, σχεδιάζουν ειδικά μενού αποκλειστικά και μόνο με παραδοσιακές συνταγές και δέχονται ξεναγήσεις, γευσιγνωσίες και τραπεζώματα.

Στις παράλληλες δράσεις, γνωστοί μάγειρες, bartenders και γαστρονόμοι δημιουργούν εδέσματα, σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες, με βάση τα τοπικά προιόντα ενώ ταυτόχρονα,  μια μικρή ομάδα επιλεγμένων δημοσιογράφων ξεναγείται στο νησί.

Η ομάδα ενημερώνεται, καταγράφει και φωτογραφίζει τις καλές πρακτικές, τα λιμάνια, τις ακτές, την ενδοχώρα, το κάστρο της Μύρινας, την δύση του ηλίου πίσω από το όρος Άθως, τις αλυκές, τις αμμοθίνες, την αύρα και ότι άλλο πολύτιμο μπορεί και πρέπει να επικοινωνηθεί για ένα νησί που εν τέλει μόνο αυθεντική Ελλάδα μπορεί να παρουσιάσει.

Παραγωγοί που συμμετέχουν στο Lemnos Philema

Εστιατόρια που συμμετέχουν στην γιορτή που αναδεικνύεται ο Πλούτος της Λήμνου

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Φεστιβάλ Γεύσης & Οίνου Lemnos Philema επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα www.lemnos-philema.com

Διαβάστε επίσης

Γλυκό κουταλιού τοματάκι

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.