You are currently viewing Γευσιγνωσία Ελληνικών Ποικιλιών εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων και γευστικά παντρέματα με παραδοσιακές συνταγές της Μεσσηνίας

Γευσιγνωσία Ελληνικών Ποικιλιών εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων και γευστικά παντρέματα με παραδοσιακές συνταγές της Μεσσηνίας

Γευστικά παντρέματα με παραδοσιακές γεύσεις. Μια ιδιαίτερη γευσιγνωσία διοργανώθηκε στα πλαίσια του 5ου Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής, στην Κορώνη της Μεσσηνίας. Ιδιαίτερη, όχι μόνο γιατί δοκιμάστηκαν ποικιλίες από όλη την Ελλάδα αλλά και γιατί έγιναν δοκιμές με Μεσσηνιακές γεύσεις.

Η ροβίτσα, ο χυλός από κουκλάλευρο και η πατατοσαλάτα με παστό και πορτοκάλι συνδυάστηκαν με εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα και πέρασαν από γευστικό τεστ.

Κορώνη 30 Ιουνίου 2018, Ώρα 11:30, Κτήριο Κλάπα.

Υπεύθυνοι για την διοργάνωση ήταν η ομάδα OLIVERSE που αποτελείται από τον Χημικό – Ελαιολόγο Κώστα Τσορώνη και τον Παναγιώτη Παπανικολόπουλο γνωστό σε όλους μας ως “Γαστροναύτη”.

Η ομάδα της Oliverse μας εξήγησε πως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα πρώτης τάξεως άρτυμα κι όχι απλά ως μια μαγειρική λιπαρή ουσία. Άλλωστε μόνο τότε θα καταφέρουμε να του προσδώσουμε την πρόσθετη αξία που του αναλογεί!

γευστικά παντρέματα

Η γευσιγνωσία πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2018 παρουσία του τότε Δημάρχου Πύλου – Νέστορος κ.Δημήτρη Καφαντάρη που έκανε μία εισαγωγή για την ελαιοκομία της περιοχής, μας μίλησε για την σημερινή κατάσταση αλλά και για τα σχέδια για το μέλλον. Η εισήγησή του είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον όχι λόγω της ιδιότητας του αλλά κυρίως για τις γνώσεις του γύρω από το ελαιόλαδο αφού και ο ίδιος έχει δικό του ελαιοτριβείο.

γευστικά παντρέματα ομιλητές

γευστικά παντρέματα - διδασκαλία


Μέρος πρώτο: Γευσιγνωσία Εξαιρετικών Παρθένων Ελαιολάδων

Ακολούθησε η παρουσίαση του Χημικού – Ελαιολόγου Κώστα Τσορώνη στην οποία ενημερωθήκαμε για τις βασικές αρχές και τις ποικιλίες των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων και την σημασία των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών. Στη συνέχεια εκπαιδευτήκαμε για το πώς μπορούμε να αναγνωρίζουμε και να αξιολογούμε το φρουτώδες, το πικάντικο και το πικρό.

γευστικά παντρέματα το μπανερ του φεστιβαλ
Τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που επιλέχθηκαν για την γευσιγνωσία.

39/22 – Μανάκι
39/22 – Αθηνοελιά
Λιοκλάδι Gold – Χαλκιδικής
Αlpha to Omega – Kορωνέικη
Κonos – Μάκρης
Πηλίου Οικογένειας Βολιώτη – Αμφίσσης

γευστικά παντρέματα - δειγματα δοκιμής

Δοκιμάσαμε 5 διαφορετικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα από όλη την Ελλάδα στα οποία προσπαθήσαμε να αναγνωρίσουμε τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά ενώ παράλληλα ενημερωθήκαμε για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ποικιλίας ελιάς.


Μέρος Δεύτερο: Γευστικό Πάντρεμα Ελαιολάδων με παραδοσιακές συνταγές

Ο Παναγιώτης Παπανικολόπουλος (Γαστροναύτης) μεταξύ άλλων μας μίλησε για το πόσο σημαντική είναι η επιλογή του σωστού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου σε κάθε συνταγή και για τις γαστρονομικές τάσεις στον υπόλοιπο κόσμο.

Για τις ανάγκες του γευστικού παντρέματος επέλεξε τρεις συνταγές από τη Μεσσηνία για να συνδυάσει εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

  • Ροβίτσα, ένα μικροσκοπικό πράσινο φασόλι που μαγειρεύεται σαν σούπα και για τις ανάγκες της γευσιγνωσίας σερβιρίστηκε βελουτέ.
  • Πατασαλάτα Μανιάτικη με πορτοκάλι και παστό ή αλλιώς σύγλινο (Χοιρινό παστωμένο).
  • Χυλός από κουκλάλευρο (καλαμποκάλευρο), ένα πιάτο των φτωχών στις επαρχίες της Μεσσηνίας που συνοδεύεται με πετιμέζι, μέλι ή ζάχαρη. Για τις ανάγκες της γευσιγνωσίας επιλέχθηκε η ζάχαρη.
γευστικά παντρέματα με ροβιτσα βελουτε
Ροβίτσα Βελουτέ
Ίδια συνταγή σε δύο διαφορετικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα
γευστικά παντρέματα με μανιατικη πατατοσαλατα
Αποδομημένη μανιάτικη πατατοσαλάτα με δύο διαφορετικά παρθένα ελαιόλαδα.
Αποδομημένη πατατοσαλάτα με παστό και πορτοκάλι
Χυλός από Κουκλάλευρο (καλαμποκάλευρο) με ζάχαρη


 

Περισσότερες γευστικές δοκιμές και γευστικά παντρέματα ή food pairing θα βρείτε, εδώ στο #μετοματι.

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.