Ήταν ένα μικρό καράβι με ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΕΣ οίνων και εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων

Ήταν ένα μικρό καράβι με ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΕΣ οίνων και εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων

Στην Τήνο, γαστρονομικά, τίποτα δεν γίνεται τυχαία γιατί υπάρχουν άνθρωποι που έχουν όνειρα, όραμα και στόχους. Την τελευταία 5ετία το νησί κατάφερε όχι απλώς να στρέψει τα βλέμματα των τουριστών αλλά να αλλάξει και το pin του χάρτη, γαστρονομικά.

Το εστιατόριο “Ήταν ένα μικρό Καράβι” του Αντώνη Ψάλτη με γνώσεις και ωριμότητα πλέον ανοίγει τα πανιά του και προσφέρει ταξίδια μακρινά και ονειρεμένα. Ταξίδια στο μαγικό κόσμο της γαστρονομίας.

Η γεύση, η ποιότητα και η φιλοξενία παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και ο στόλος του “Μικρού Καραβιού” εργάζεται πολύ σκληρά όχι για να διατηρήσει ένα καλό επίπεδο αλλά για να το αναβαθμίζει όλο και περισσότερο με μελετημένες κινήσεις, σιγά και σταθερά.

Η επιλογή της άριστης πρώτης ύλης, η αδιαπραγμάτευτη έμφαση στην εντοπιότητα, η κομψή εκσυγχρόνιση παλαιών συνταγών με απόλυτο σεβασμό χωρίς υπερβολές, το αληθινό χαμόγελο στην εξυπηρέτηση, η ζεστή φιλοξενία που δεν ξεχωρίζει γνωστούς και άγνωστους, ο πεντακάθαρος χώρος, ο διάκοσμος με τα μαρμάρινα έργα τέχνης, τα χειροποίητα διακοσμητικά, η αύρα της αυλής συμπληρώνουν το παζλ και προσφέρουν στον επισκέπτη την απόλυτη γαστρονομική εμπειρία. Ξέρεις ότι είσαι στην Τήνο!

“κι ο κλήρος πέφτει στην πιο στυλάτη αυλή του νησιού, ανάμεσα σε μαρμάρινα, μικρά καραβάκια και μεγάλα χαμόγελα. Στις μαγειρικές του Αντώνη και στο ρυθμικό περπάτημα της Σταματούλας.
Κουζίνα με αυστηρή επιλογή σε Κυκλαδίτικα υλικά και έμφαση στην τηνιακή γαστρονομία, με μια από τις οργανωμένες κάβες του νησιού και οινικές γευσιγνωσίες στην αίθουσα του παλιού χαμάμ. 
Σημειώστέ το στα υποχρεωτικά.”

οι πιο πρόσφατες σημειώσεις μου από την τελευταία επίσκεψη στο “Ήταν ένα μικρό Καράβι”

Γευσιγνωσίες Οίνου & Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου

Το “Ήταν ένα μικρό καράβι” θυμίζει παλιά γειτονιά. Περνώντας τον σκιερό διάδρομο με τις κορνίζες και τα μαρμάρινα τηνιακά γλυπτά, στη δεξιά πλευρά βλέπεις τη σάλα και αριστερά την κουζίνα, συνεχίζεις και φτάνεις στην αυλή με τα τραπέζια. Αριστερά έχει μια μικρή πόρτα. Είναι ένα παλιό, ιστορικό χαμάμ. Εκεί κάτι σπουδαίο στήνεται! Κάτι πρωτοποριακό και πολύ μα πάρα πολύ σημαντικό.

Στο χαμάμ με την θολωτή, πέτρινη οροφή, τον λευκό και λιτό κυκλαδίτικο διάκοσμο, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η γεύση. Εδώ και ένα χρόνο ο Αντώνης Ψάλτης με το Νικηφόρο Βαϊμάκη και την υπόλοιπη ομάδα του, επιλέγει οίνους από Κυκλαδίτικους, και όχι μόνο, αμπελώνες και οργανώνει γευσιγνωσίες για τους επισκέπτες του νησιού.

Στις νεότερες δράσεις του “μικρού καραβιού” προστέθηκε η γευσιγνωσία εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων. Πρόκειται για μια δράση που έχει ανάγκη η ελληνική γαστρονομία και που αναζητά στις εμπειρίες του ο επισκέπτης όχι μόνο της Τήνου ή των Κυκλάδων αλλά ολόκληρης της Ελλάδας.

Η μύηση στον μαγικό κόσμο της ελιάς και των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων γίνεται σε συνεργασία με την Αννίτα Ζάχου που έρχεται από τη γειτονική Μύκονο. Η γευσιγνωσία έχει διάρκεια 2 ώρες. Την πρώτη ώρα γίνεται τυφλή γευσιγνωσία (χωρίς να αποκαλύπτονται οι παραγωγοί και οι ετικέτες) εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων και τη δεύτερη ώρα γίνεται foodpairing με απλές πρώτες ύλες και υλικά των Κυκλάδων.

Σκέφτομαι πόσο τολμηρή απόφαση είναι σε ένα σύμπλεγμα νησιών που δεν φημίζεται για την παραγωγή προϊόντων ελιάς γιατί απλώς δεν έχει δέντρα (ακόμα). Και όμως υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν και τουρίστες που το αναζητούν. Γαστρονομική κουλτούρα λέγεται!

Ο Αντώνης Ψάλτης με την ομάδα του, τη-χαρά-της-ζωής αδερφή του Σταματούλα, τον Άχμετ και τα άλλα παιδιά, ακούει, παρακολουθεί, εκπαιδεύει και εκπαιδεύεται, ενημερώνεται, μελετάει, ζυγίζει και όταν είναι σίγουρος πράττει. Όπως πρέπει δηλαδή να κάνει κάθε επιχειρηματίας που αναγνωρίζει την ευθύνη της εστίασης και σέβεται τους καλεσμένους.

Εν τέλει, στο “Ήταν ένα μικρό καράβι”, η πρώτη ύλη, οι παραγωγοί, η μαγειρική, η γεύση, η εστιατορική και η φιλοξενία ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρέχουν ολοκληρωμένη εμπειρία ελληνικής γαστρονομίας. Ολόσωστα!

Για πληροφορίες και κρατήσεις επικοινωνήστε στα παρακάτω στοιχεία:

Ήταν ένα μικρό Καράβι

Τηλέφωνο: 2283 022818
Email: info@mikrokaravi.gr
Facebook: https://www.facebook.com/Etanenamikrokarabi/

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.

Αφήστε μια απάντηση