You are currently viewing Παραδοσιακά Αλλαντικά Τήνου: Λούζα, Σαλάμι και Λουκάνικο Σκορδάτο από τον Γιάννη Κρητικό.
Λούζα Τήνου

Παραδοσιακά Αλλαντικά Τήνου: Λούζα, Σαλάμι και Λουκάνικο Σκορδάτο από τον Γιάννη Κρητικό.

Γνωρίζεις τα αλλαντικά Τήνου; Αν όχι, όταν βρεθείς στην Τήνο κράτησε λίγο από το χρόνο σου και περπάτησε παραλιακά προς την ακτή Αμφιτρίτης. Φτάνοντας στο τέρμα της, στην περιοχή Βίντσι, δίπλα ακριβώς από το εστιατόριο Ταρσανάς, θα βρεις το σύγχρονο παρασκευαστήριο αλλαντικών του Γιάννη Κρητικού και αν είσαι τυχερός θα τον πετύχεις να φτιάχνει μερακλίδικες λούζες, να τις αλατίζει, να τις περνάει στο κρασί ή να τις τεμαχίζει και να τις τυποποιεί.

Λεπτομέρεια από το σαλάμι

4 γενιές κρεοπωλών

Ο Γιάννης Κρητικός είναι νέο παιδί, οικογενειάρχης, γλυκομίλητος, ευγενικός, ταπεινός, φιλόξενος και με καρδιά μάλαμα όπως ακριβώς αρμόζει σε έναν γνήσιο τηνιακό. Είναι η τέταρτη γενιά τηνιακών κρεοπωλών και η πρώτη και μοναδική που παρασκευάζει και τυποποιεί αλλαντικά τα οποία διατίθενται σε όλη την Ελλάδα.

Ναυαρχίδα των προϊόντων του είναι η παραδοσιακή τηνιακή λούζα, την οποία δεν έχει σταματήσει ούτε μία στιγμή να μελετάει και να εξελίσσει σε επίπεδο γεύσης και τυποποίησης.
Πρόκειται για χοιρινό κρέας, μπριζόλα, που μένει στο αλάτι για ένα χρονικό διάστημα, στη συνέχεια εμβαπτίζεται σε κόκκινο κρασί, πασπαλίζεται με μπαχαρικά όπως μαύρο πιπέρι, μπαχάρι, μάραθο, γαρίφαλο και θρούμπι.

Ποιότητα στα αλλαντικά Τήνου

Τον παρακολουθώ αρκετά χρόνια και γνωρίζω πόση σημασία δίνει στην ποιότητα και στο τελικό αποτέλεσμα του προϊόντος του. Φέτος η λούζα του έχει κάνει άλματα. Ήπια έως ανεπαίσθητη αλατότητα, πιπεράτη όσο τραβάει ένας κυκλαδίτικος μεζές, με αρμονία και αρκετά ισορροπημένη αναλογία στα υπόλοιπα μυρωδικά, χωρίς να ξεχωρίζει κάποιο ιδιαίτερα. Πεντανόστιμη!

το δωμάτιο που στεγνώνουν οι λούζες

Πρόσφατα επένδυσε σε ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα τεμαχισμού, ώστε να μπορεί να ρυθμίζει το ιδανικό πάχος σε κάθε φέτα. Η διαφάνεια σε ένα αλλαντικό σαν τη λούζα είναι σημαντική υπόθεση.

Ο Γιάννης Κρητικός παρασκευάζει και τυποποιεί παραδοσιακό τηνιακό λουκάνικο σκέτο και σκορδάτο ενώ πειραματίζεται συνεχώς και με νέα προϊόντα όπως χοιρομέρι, μπέικον κ.α.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα του Γιάννη Κρητικού θα βρείτε στην επίσημη σελίδα του:
Εργαστήριο Επεξεργασίας και Παραγωγής Προϊόντων Κρέατος
Παραδοσιακά Αλλαντικά Τήνου
Ι. Κρητικός
Βίντσι, Χώρα Τήνου, 84200 Κυκλάδες
Τ: 22830 29280

Εδώ θα διαβάσετε για τους εθελοντές στα γευστικά μονοπάτια της Τήνου.

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.