You are currently viewing Καρίκι, Μαλαθούνι και Πέτρωμα, τα τηνιακά τυριά της Αγγέλας Ρουγγέρη.

Καρίκι, Μαλαθούνι και Πέτρωμα, τα τηνιακά τυριά της Αγγέλας Ρουγγέρη.

Στο παραδοσιακό τυροκομείο της Αγγέλας Ρουγγέρη η τυροκόμιση γίνεται όπως παλιά και συνεχίζει να βγάζει γνήσια τηνιακά τυριά.

Η Αγγέλα Ρουγγέρη – Βίδου, είναι μια γνήσια τηνιακή γυναίκα, μάνα και γιαγιά. Δραστήρια και εργατική, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της, τυροκομεί καθημερινά – ακόμα και τα Σαββατοκύριακα ενώ φροντίζει το σπίτι, τα ζώα και τους κήπους. Το παραδοσιακό, μικροσκοπικό της τυροκομείο απέχει 3χλμ από το χωριό Στενή και έχει πανοραμική θέα στα κυκλαδίτικά νερά και στα λευκά σπίτια της Μυκόνου.

Το καλαθάκι από βούρλα για το μαλαθούνι και μια ποικιλία από τα τυράκια που παράγει

Στο τυροκομείο παράγεται, σχεδόν σε καθημερινή βάση, φρέσκο αγελαδινό τυρί (πέτρωμα) με το οποίο φτιάχνονται τα μαλαθούνια και τα καρίκια.

Τηνιακά τυριά: Μαλαθούνι

Για να φτιαχτεί το μαλαθούνι, στέκεται για μία μέρα μέσα σε καλαθάκι που είναι πλεγμένο από βούρλα, από τα οποίο παίρνει και το ανάλογο σχήμα και στη συνέχεια κρεμιέται σε ένα δωμάτιο που είναι προστατευμένο μόνο με σίτες έτσι ώστε να στεγνώνει με τον αέρα των Κυκλάδων. Είναι μικρό τυράκι που συνοδεύει σαλάτες και μεζέδες ενώ όταν ξεραίνεται αρκετά ταιριάζει πολύ τριμμένο σε μακαρονάδες.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε και μαλαθούνι με κόκκους από ολόκληρο μαύρο πιπέρι.

Το πρώτο στράγγισμα του τυριού
τηνιακά τυριά
η αγελάδα με το δύο ημερών μωρό της

Το καρίκι

Το παραδοσιακό τυροκομείο της Αγγελικής Ρουγγέρη αναβίωσε μια τεχνική που κρυβόταν καλά στη γαστρονομική παράδοση της Τήνου. Πρόκειται για το ξεχωριστό καρίκι, δηλαδή το τυράκι που ωριμάζει μέσα σε κολοκύθα. Για την παραγωγή του χρησιμοποιεί πέτρωμα που έχει αλεσθεί στη μηχανή του κιμά και έχει ζυμωθεί με αλάτι. Το ζυμωμένο πέτρωμα πιέζεται ώστε να βγει ο αέρας και φυλάσσεται μέσα σε ξερή νεροκολοκύθα όπου και ωριμάζει. Για την παρασκευή του φυτεύονται κολοκύθες οι οποίες αφότου ξεραθούν κόβονται οριζόντια, αδειάζουν στο εσωτερικό, γεμίζουν μέχρι τη μέση με το αλεσμένο πέτρωμα σφραγίζονται με αλευρόκολλα. Μένει σφραγισμένο για περισσότερο από 5 μήνες όπου δημιουργείται πλέον μία ξεχωριστή και ιδιαίτερη γεύση. Οι ειδικοί μάλιστα λένε ότι θυμίζει τουλάχιστον 5 διαφορετικά τυριά.

Η Αγγελική, σαν γνήσια τηνιακή χρυσοχέρα, με το πέτρωμά της φτιάχνει πεντανόστιμη σκεπαστή γλυκιά τυρόπιτα. Επειδή δεν βάζει φύλλο την αποκαλεί σκεπαστή-ξεσκέπαστη. Η συνταγή βρίσκεται εδώ: Η σκεπαστή – ξεσκέπαστη γλυκιά τυροπιτούλα της Αγγελικής Ρουγγέρη – Βίδου

τηνιακά τυριά - γλυκια τυρόπιτα
Η σκεπαστή – ξεσκέπαστη γλυκιά τυροπιτούλα της Αγγελικής Ρουγγέρη

Τα προϊόντα που παράγει το τυροκομείο θα τα βρείτε σε επιλεγμένα σημεία του νησιού.
Τηλέφωνο για παραγγελίες: 694 825 9427

Συνταγή για τηνιακή τυρόπιτα

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.