Αυτή η πουτίγκα δικαιωματικά ανήκει στο Δήμο της Αγιάς γιατί φτιάχτηκε μόνο με όσα υλικά παράγει αυτή η χαρισματική γη. Κάστανο από την Μελίβοια, αμύγδαλα, φουντούκια, λικέρ κεράσι, μέλι βελανιδιάς, ρόδια και τζίτζιφα.
Υλικά για το παντεσπάνι
- 70γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 5γρ baking powder
- 50γρ ζάχαρη
- 5 αυγά
- 100 γρ καρύδια σπασμένα
- 100 γρ φουντούκια σπασμένα
- 300 γρ κάστανα Μελίβοιας σπασμένα με το χέρι
- 5γρ σόδα μαγειρικής
- 30γρ ουίσκι ή λικέρ κεράσι
Διαδικασία παρασκευής για το παντεσπάνι
- Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
- Χτυπάμε πολύ καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του και να γίνει λευκό και γυαλιστερό μείγμα.
- Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνει μία σφιχτή μαρέγκα.
- Στο μπολ με τους κρόκους προσθέτουμε το ουίσκι (ή το λικέρ κεράσι) στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα, τα σπασμένα καρύδια, τα φουντούκια και τα κάστανα, το αλεύρι με το baking powder και στο τέλος, με ένα κουτάλι, προσεκτικά την μαρέγκα.
- Σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα αδειάζουμε το μείγμα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC για περίπου 25′.
Υλικά για την κρέμα
- 1 λίτρο γάλα αγελαδινό πλήρες
- 200γρ κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 100γρ ζάχαρη
- 60γρ άνθος αραβοσίτου με άρωμα βανίλια ή κορν φλάουρ με μία βανιλίνη
- 10γρ αλεύρι μαλακό
Διαδικασία παρασκευής για την κρέμα
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί και την αφήνουμε στο ψυγείο.
- Σε ένα μπολ διαλύουμε προσεκτικά για να μη σβολιάσει, τα 500ml γάλα με το άνθος αραβοσίτου (ή το κορν φλάουρ) και το αλεύρι.
- Σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια θερμοκρασία ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτουμε, το γάλα στο οποίο έχουμε διαλύει το άνθος αραβοσίτου και το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δημιουργηθεί μία σφιχτή κρέμα.
- Όταν κρυώσει καλά, βγάζουμε τη σαντιγί από το ψυγείο και την προσθέτουμε στην υπόλοιπη κρέμα.
Υλικά για το σιρόπι
- 400γρ ζάχαρη
- 500γρ νερό
- 50ml ουίσκι ή brandy (προαιρετικά)
- 1 φλούδα από λεμόνι
- Διαδικασία παρασκευής για το σιρόπι
- Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνει ένα καλά δεμένο σιρόπι. Σιροπιάζουμε το παντεσπάνι ενώ είναι ακόμα στη φόρμα και όσο είναι ακόμα ζεστό.
Συναρμολόγηση
- Μόλις κρυώσει καλά το σιροπιασμένο παντεσπάνι, το αναποδογυρίσουμε σε μία πιατέλα που να έχει λίγο βάθος ώστε να κρατήσει την κρέμα, απλώνουμε την κρέμα και διακοσμούμε με καβουρντισμένα κάστανα, αμύγδαλα, φουντούκια καθώς και τζίτζιφα (αν υπάρχουν) ή ρόδια.
- Στο βίντεο που ακολουθεί, δείτε την μαγική στιγμή του πρώτου κοψίματος:
Στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε για την παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη πουτίγκα της Άνδρου.