Ανδριώτικη Πουτίγκα Χριστουγέννων

Ανδριώτικη Πουτίγκα Χριστουγέννων

Η ιστορία για την ανδριώτικη πουτίγκα έρχεται από τους προηγούμενους αιώνες. Τότε που ο Αθηναίος μεσουρανούσε στην Αλεξάνδρεια και ο Γαλανός μαθήτευε κοντά του. Η γαλλική ζαχαροπλαστική έφτασε στην Άνδρο μέσω του Γαλανού και έγραψε τη δική της ιστορία με τις περιβόητες νουγκατίνες, τα αμυγδαλωτά, το μιλφέιγ κ.α.

Η συγκεκριμένη συνταγή ανήκει στην κυρία Χαρίκλεια Κουλουμπή και όπως με διαβεβαιώνει η Κατερίνα Ρεμούνδου, είναι η καλύτερη!

Το παντεσπάνι είναι αφράτο σαν σφουγγάρι, πλούσιο σε αρώματα και η κρέμα συννεφένια. Θα σας παιδέψει κατά τη διαδικασία παρασκευής, θα κατεβάσετε όλη την κουζίνα κάτω αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει με το παραπάνω. Ειδικά όταν εμφανιστεί στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Ιδανικά, θα σας συμβούλευα να φτιάξετε την κρέμα και το σιρόπι από την προηγούμενη μέρα και να συναρμολογήσετε λίγο πριν το σερβίρισμα.

Υλικά για το παντεσπάνι

  • 70γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 5γρ baking powder
  • 50γρ ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 100 γρ καρύδια τριμμένα στο χέρι
  • 5γρ σόδα μαγειρικής
  • 30γρ brandy

Διαδικασία παρασκευής για το παντεσπάνι

  1. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
  2. Χτυπάμε πολύ καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του και να γίνει λευκό και γυαλιστερό μείγμα.
  3. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνει μία σφιχτή μαρέγκα.
  4. Στο μπολ με τους κρόκους προσθέτουμε το brandy στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα, τα σπασμένα καρύδια, το αλεύρι με το baking powder και στο τέλος, με ένα κουτάλι, προσεκτικά την μαρέγκα.
  5. Σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα αδειάζουμε το μείγμα.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC για περίπου 25′.

Υλικά για την κρέμα

  • 1 λίτρο γάλα αγελαδινό πλήρες
  • 200γρ κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 100γρ ζάχαρη
  • 60γρ άνθος αραβοσίτου με άρωμα βανίλια
  • 10γρ αλεύρι μαλακό

Διαδικασία παρασκευής για την κρέμα

  1. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί και την αφήνουμε στο ψυγείο.
  2. Σε ένα μπολ διαλύουμε προσεκτικά για να μη σβολιάσει, τα 500ml γάλα με το άνθος αραβοσίτου και το αλεύρι.
  3. Σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια θερμοκρασία ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτουμε, το γάλα στο οποίο έχουμε διαλύει το άνθος αραβοσίτου και το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δημιουργηθεί μία σφιχτή κρέμα.
  4. Όταν κρυώσει καλά, βγάζουμε τη σαντιγί από το ψυγείο και την προσθέτουμε στην υπόλοιπη κρέμα.

Υλικά για το σιρόπι

  • 400γρ ζάχαρη
  • 500γρ νερό
  • 50ml brandy
  • 1 φλούδα από λεμόνι

Διαδικασία παρασκευής για το σιρόπι

Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνει ένα καλά δεμένο σιρόπι. Σιροπιάζουμε το παντεσπάνι ενώ είναι ακόμα στη φόρμα, όταν είναι ακόμα ζεστό.

Συναρμολόγηση για την ανδριώτικη πουτίγκα

Μόλις κρυώσει καλά το σιροπιασμένο παντεσπάνι, το αναποδογυρίσουμε σε μία πιατέλα, απλώνουμε την κρέμα και πασπαλίζουμε με κανέλα.

Άλλες συνταγές από την Άνδρο

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.