You are currently viewing <strong>Αν τα Χριστούγεννα ήταν γεύση, θα ήταν μελομακάρονο!</strong>

Αν τα Χριστούγεννα ήταν γεύση, θα ήταν μελομακάρονο!

Αν τα Χριστούγεννα ήταν γεύση, θα ήταν μελομακάρονο! Ναι, και το μελομακάρονο μας το έμαθαν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας και σε αντίθεση με τα χαριτωμένα παιχνίδια του λόγου, όχι δεν είναι μακαρόνια με μέλι. Ας τα βάλουμε όμως σε μία σειρά!

Τα μελομακάρονα, γνωστά κατά τόπους και ως «φοινίκια», πράγματι έγιναν ευρέως γνωστά μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Κάποτε, λέγεται πως ήταν ένα φουρνιστό ζυμαράκι για τους μακαρίτες- αυτούς δηλαδή που είχαν αποβιώσει. Όμως, «κάπως έγινε» και προστέθηκε το μέλι οπότε έγινε για τους μακάριους – αυτούς που ήταν ευτυχισμένοι και δεν είχαν βάσανα και έγνοιες. Ζώντες!

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο λαός μετατρέπει ένα αρνητικό (στενάχωρο, θλιβερό) έθιμο σε θετικό. Αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης. Πίσω στα δικά μας! Έχουμε γεννητούρια. Χριστός γεννάται και έχουμε μεγάλη χαρά! Μελώνουμε!    

αν τα Χριστούγεννα ήταν γεύση, αυτή θα ήταν μελομακάρονο
Η συνταγή για τα παραδοσιακά μελομακάρονα

Η συνταγή

Η βασική συνταγή περιέχει υλικά που μπορούν να βρεθούν εύκολα σε ένα νοικοκυριό. Αλεύρι, ελαιόλαδο και ζάχαρη για τη δομή τους. Κανέλα, γαρίφαλο, ξύσμα πορτοκαλιού, μέλι, καρύδι για τη γεύση τους. Ενίοτε και ένα σφηνάκι brandy για τη φινέτσα τους!

Επειδή το ζυμαράκι είναι συμπαγές και τραγανό κάποιες συνταγές περιέχουν σιμιγδάλι. Γι αυτό άλλωστε και το τρυπούσαν με τη βοήθεια ενός πιρουνιού, βοηθώντας το με αυτόν τον τρόπο να ψηθεί και στο κέντρο καλά, όπως γίνεται και στη ζύμη για τις τάρτες.

Μελομακάρονα με Ζάχαρη Καρύδας και Μέλι

Πάτησε εδώ για να δεις τη συνταγή!

Μελομακάρονα Vs Φοινίκια

Οι διαφωνίες μεταξύ μελομακάρονου και φοινικιού δεν είναι λίγες. Κάποιοι θέλουν τα φοινίκια να μην περιέχουν σιμιγδάλι, άλλες πάλι, ισχυρίζονται ακριβώς το αντίθετο. Επίσης, άλλες περιπτώσεις ισχυρίζονται πως όταν η συνταγή περιέχει σιμιγδάλι τότε αφορά αυτούς που «δεν ξέρουν τι πάει να πει μελομακάρονο». Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση και στη γνωστή ρήση «περί ορέξεως…».

Μια άλλη διαμάχη αφορά το σιρόπιασμα. Κάποιοι το προτιμούν καλά μελωμένο, άλλοι το προτιμούν από έξω τραγανό και από μέσα σιροπιασμένο, ενώ υπάρχουν και αυτοί, που το προτιμούν μπισκοτένιο με μία ελαφριά μελένια γεύση, τόση, όση!

Τα πιο νόστιμα Μελομακάρονα είναι τα δικά σου

Πάτησε εδώ για να δεις τη συνταγή!

Αν τα Χριστούγεννα ήταν γεύση, θα ήταν μελομακάρονο!

Όταν φουρνίζονται τα μελομακάρονα μοσχοβολάει ο τόπος. Μοσχοβολάει Χριστούγεννα!  Ακόμη και αν μας έχουν δεμένα τα μάτια, πάλι θα αναγνωρίσουμε τις μυρωδιές. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τη γεύση, ακόμη και αν η συνταγή έχει λιγότερη ή περισσότερη κανέλα, ελάχιστο έως καθόλου ξύσμα πορτοκαλιού, ένα είναι το σίγουρο: ό,τι έχει γεύση (σαν) μελομακάρονο!

Αυτό το «σαν» που βρίσκεται κρυμμένο στην παρένθεση έγινε η νέα τάση που ήρθε για να μείνει, για να μας κάνει όλους να νοιώσουμε ευτυχισμένοι. Οι μικρές χαρές της ζωής!

The melomakarono Project

Η αδυναμία που έχει ο Αλέξανδρος Στεφανίδης του Olicatessen για τα μελομακάρονα τον οδήγησε στη δημιουργία μιας σειράς γκουρμέ τροφίμων με γεύση μελομακάρονο.

Με αδιαπραγμάτευτο κριτήριο την άριστη ποιότητα, επέλεξε παραγωγούς με τους οποίους διατηρεί μια μακρόχρονη και δοκιμασμένη συνεργασία. Όλοι οι παραγωγοί που συμμετέχουν στο προτζεκτ μελομακάρονο έχουν χειροποίητη παραγωγή και χρησιμοποιούν εκλεκτές πρώτες ύλες.

Μαρμελάδα Μελομακάρονο

Για πρώτη φορά, λίγο πριν το τέλος του 2021 εμφανίστηκαν δειλά τα πρώτα βάζα της μαρμελάδας μελομακάρονο και εξαφανίστηκαν κυριολεκτικά εν μία νυκτί! Παράγεται χειροποίητα και με τον παραδοσιακό τρόπο στο εργαστήριο Yiam της Αύρας Πανουσοπούλου. Το βασικό φρούτο της μαρμελάδας είναι το μήλο και περιέχει μέλι, πορτοκάλι, ζάχαρη, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και ψιλοκομμένη ψίχα καρυδιού.

Αν τα Χριστούγεννα ήταν γεύση θα ήταν σε ένα βαζάκι
Μαρμελάδα Μελομακάρονο

Είναι μια υπέροχη μαρμελάδα για να συνοδεύσει τα νωχελικά πρωινά των διακοπών, ταιριάζει υπέροχα σε αφράτο panettone και αν το ψηθεί σε μία ζύμη τάρτας θα βγάλει όλα τα κρυμμένα αρώματα. Απλώς κλείνετε τα μάτια και απολαμβάνετε!  

Panettone Μελομακάρονο

Το panettone melomakarono παρασκευάζεται στο σύγχρονο ιταλικό ζαχαροπλαστείο Olivieri 1882, που έχει ιστορία 140 ετών με βαθιές ρίζες στην παράδοση και κοιτάζει πάντα προς το μέλλον. Αυτό το αυθεντικό πανετόνε είναι 100% χειροποίητο από προζύμι αργής ωρίμανσης τριών φάσεων, έχει άρωμα κανέλας, γαρίφαλου και φρεσκοκομμένου πορτοκαλιού όπως ακριβώς έχει και το δικό μας, αγαπημένο μελομακάρονο. Ένα πολύ πλούσιο και εξαιρετικά εύπεπτο γλυκό χάρη στη μακροχρόνια ωρίμαση και τη χρήση πρώτων υλών άριστης ποιότητας. Δεν περιέχει συντηρητικά ή ημικατεργασμένα προϊόντα, αρώματα και φυτικά λίπη.

Χριστούγεννα ήταν γεύση σε ένα panetonne
Panettone Melomakarono

Αυτή η συνεργασία Olivieri 1881– Agora αποτελεί ένα σπουδαίο κατόρθωμα για έναν Έλληνα που κατάφερε σε ένα παγκόσμιο trend σαν το panettone, να προσθέσει μία τόσο ελληνική νότα! Εξαιρετικό!

Σοκολάτα Μελομακάρονο

Σοκολάτα Γάλακτος και Σοκολάτα Υγείας με γεύσεις και αρώματα μελομακάρονου! Πρόκειται για πλάκες σοκολάτες που παράγονται με χειροποίητο τρόπο και άριστης ποιότητας κακάο, στη σοκολατοποιία Alexandros, ειδικά για το πρότζεκτ μελομακάρονο.

Σοκολάτα Μελομακάρονο

Ιδανική πρόταση για δώρο που απευθύνεται σε μικρά και μεγάλα παιδιά και προσθέτη λίγη ακόμη χρυσόσκονη σε ένα καλάθι δώρου.

Τσάι Μελομακάρονο – η Κυρία Μελομακάρονο

Αφέψημα Μελομακάρονο

Πρόκειται για ένα βοτανικό ρόφημα με αρώματα μελομακάρονου. Το μόνο που ζητάει για να ολοκληρώσει τη γεύση, είναι μία γενναία κουταλιά μέλι. Παράγεται και τυποποιείται από την ομάδα της Rhoeco και κυκλοφορεί με δύο μοναδικά εικαστικά τα οποία έχουν φιλοτεχνηθεί από την Βάγια Μήτσιου.

Παγωτό Μελομακάρονο

Όποιος είπε ότι τα παγωτά καταναλώνονται μόνο το καλοκαίρι έκανε το ίδιο ακριβώς λάθος και με τα μελομακάρονα που πρέπει να καταναλώνονται μόνο τα Χριστούγεννα. Το Agora φέρνει τα πάνω – κάτω, με τα μελομακάρονα στην πιο καλοκαιρινή εκδοχή τους, δια χειρός Ellen’s Deluxe Ice Cream.

Παγωτό Μελομακάρονο

Τα παγωτά παράγονται με φρέσκο γάλα ημέρας, φρέσκια κρέμα γάλακτος, βούτυρο και αυγά, από μικρούς παραγωγούς της Ελλάδας. Για την παρασκευή του παγωτού πλάθονται και μελώνονται μελομακάρονα και στη συνέχεια θρυμματίζονται και μπλέκονται στην πληθωρική, παγωμένη βανίλια.

Όλα τα «μελομακάρονα» είναι περιορισμένης παραγωγής και μπορείτε να τα προμηθευτείτε από επιλεγμένα σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα ή παραγγέλνοντάς τα μέσω του eshop www.olicatessen.gr

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.