You are currently viewing Η Άνδρος πέρα από…φουρτάλια [VIDEO]

Η Άνδρος πέρα από…φουρτάλια [VIDEO]

 

Τις προάλλες έψαχνα να βρω ποια είναι η μία και μοναδική λέξη που χαρακτηρίζει την Άνδρο αλλά μάταια… δεν τα κατάφερα. Ζήτησα τη βοήθεια των φίλων στα social media και με τις απαντήσεις που έλαβα το θέμα μπλέχτηκε περισσότερο. Τότε προσπάθησα να τις κατηγοριοποιήσω:

 

Από την παρουσίαση της Άνδρου στην Expotrof 2019

Όταν ακούς ΆΝΔΡΟΣ ποια είναι η πρώτη λέξη που έρχεται στο μυαλό σου;

α) Φύση, κινητά και ακίνητα: Αέρηδες, Αρχοντόσπιτα, Καπετανόσπιτα, Καράβια, Φρεγάτα, Θάλασσα, Πίσω Γυάλια, Άχλα, Κόρθι, Πιτροφός, Χώρα, Μπατσί, Άγιος Νικόλαος, Γριάς το Πήδημα, Στενιές, Άγιος Νικόλαος, Άγιος Πέτρος, Παραπόρτι, Νημποριό, Αφανής Ναύτης, Τουρλίτης, Μουσείο Γουλανδρή, Μικρά Αγγλία, Άρνη, Σάριζα, Αποίκια, Μένητες, καταρράκτες, πεζοπορία.

β) Προσωπικότητες: Εφοπλιστές, Αθηναίος, Ανδρέας Εμπειρίκος, Οδυσσέας Ελύτης, Ιωάννα Καρυστιάνη, Λάμπρος Κατσώνης, Λευτέρης Βογιατζής, Ευδόκιμος, Θεόφιλος Καΐρης.

γ) Γαστρονομία: Φουρτάλια, Κοπανιστή, Μιλφέιγ, Ροδοζάχαρη, Παστέλι, Αμυγδαλωτά, Καλσούνια, Συγκάθουρο, χοιροσφάγια, γλίνα, λούζα, παμπιλόνι, καρυδάκι, νουγκατίνα, ανθόνερο, κάπαρη, παστιτσάκια, λαμπριάτης, πατατοκεφτέδες, ψωμοτυρόπιτα, μπρούστουλας, λύρα, αυγόσουπες.

 

Παστέλι

Με πολύ γρήγορες διαδικασίες, αν μελετήσουμε το νησί ιστορικά, χωρίς αντιγραφή / επικόλληση από τη βικιπαίδεια, θα δούμε ότι άλλαξε πάρα πολλές φορές χέρια από τους κατακτητές όχι μόνο λόγω
γεωγραφικής θέσης αλλά και λόγω πλούτου. Δεν ήταν απλώς ένα εύφορο νησί με πλούσιο πράσινο, τρεχούμενα νερά και κτηνοτροφία που μπορούσε να δώσει τροφή στους φτωχούς, σημαντικό ρόλο έπαιζαν και οι εφοπλιστές που διέθεταν δουλειά για όλους στα κτήματα και στα σπίτια καθώς και οι ναυτικοί που τροφοδοτούσαν το νησί συνεχώς με νέα από όλο τον κόσμο αλλά και τα καλύτερα υφάσματα, πορσελάνες, μπαχάρια κ.α.

 

Λαμπριάτης

Φτώχεια και πλούτος στο ίδιο νησί, ταυτόχρονα. Φτωχοί αρβανίτες και ντόπιοι αριστοκράτες. Επιστήμη, τέχνη και πολιτισμός, εργατικά χέρια, ξενιτιά, φτώχεια και πλούτος, αγροτική ζωή και αριστοκρατία, χοιροσφάγια, χάνια, απογευματινές βεγγέρες και υπερπολυτελείς δεξιώσεις παράλληλα.

Από τη μία οι φτωχοί ανδριώτισσες είχαν στη διάθεσή τους τα καλύτερα αγαθά (γαλακτοκομικά, ξινά, μέλι, σουσάμι κτλ) και από την άλλη οι κοσμοπολίτες έφερναν τεχνικές και υλικά.
Κάπως έτσι κατέληξε να είναι το νησί των έντονων αντιθέσεων.

 

Αυγόσουπες

Η Άνδρος πέρα από… οτιδήποτε άλλο είναι οι άνθρωποί της. Είναι αυτοί που φροντίζουν τη γη, αυτοί που ζουν την καθημερινότητά τους στον νησί, αυτοί που την ονειρεύονται με λαχτάρα, αυτοί που διατηρούν αναλλοίωτες στο χώρο και στο χρόνο τις παραδόσεις.

Όταν η γεύση έχει μνήμη / Συνταγές από την Άνδρο

Κυδωνόπαστο, Κουλουράκια Περγαμόντο, Γλυκό Κουταλιού Παμπιλόνι

Χρήσιμα Links

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.