Gourmet Exhibition – Specialist Awards: Κρατάμε τη φλόγα της Ελληνικής Παραγωγής αναμμένη!
Gourmet Exhibition

Gourmet Exhibition – Specialist Awards: Κρατάμε τη φλόγα της Ελληνικής Παραγωγής αναμμένη!

Τα Specialist Awards της Gourmet Exhibition, είναι ένας διαγωνισμός ποιότητας των ελληνικών τυποποιημένων προϊόντων, που διεξάγεται στην Ελλάδα.

Ένα μεγάλο δίκτυο έμπειρων κι εξειδικευμένων γευσιγνωστών & επαγγελματιών, που προέρχονται από πολλαπλά πεδία δράσης, απαρτίζει το πάνελ των κριτών. Κυρίαρχος στόχος των Specialist Awards, αποτελεί η ανάδειξη των εκλεκτότερων ελληνικών προϊόντων και του ελληνικού brand name. Κορυφαία ελληνικά προϊόντα διαγωνίζονται, για μια θέση, στα ράφια του κόσμου μέσα από ένα σύγχρονο, αξιόπιστο και ακέραιο θεσμό βραβείων.

Στην 3η Gourmet Exhibition ο παραγωγός είχε τον πρώτο ρόλο και λόγο.

Σας καλωσορίζουμε στα Specialist Awards 2021.

DCIM100MEDIADJI_0760.JPG

Το πλαίσιο

Τα Specialist Awards δημιουργήθηκαν το 2019 στο πλαίσιο της Gourmet Exhibition, αφού προηγήθηκαν τα βραβεία κοινού το 2017. Στόχος μας, η προστιθέμενη αξία & προβολή των εκλεκτών ελληνικών τυποποιημένων προϊόντων. Μετά την επιτυχή διεξαγωγή τους, επιστρέφουν με ενισχυμένο ρόλο και ειδικό βάρος, στην αξιολόγηση κι ανάδειξη του ελληνικού brand name, με διευρυμένες θεματικές ενότητες βραβείων & στοχευμένη επιλογή ειδημόνων στο ελληνικό brand name, που απαρτίζουν το πάνελ των κριτών.

Τα οφέλη

Με το μεγαλύτερο πάνελ των καταρτισμένων και ειδικών στην αξιολόγηση & γευσιγνωσία ελληνικών προϊόντων, ο θεσμός των Specialist Awards, φροντίζει να αναδείξει το προϊόν σας & να φέρει στο φως τη δυναμική του! Αυξάνονται οι πωλήσεις του προϊόντος σας, ενισχύεται η δημοτικότητα & η προβολή τους, διευρύνεται το δίκτυο επαφών επαγγελματιών & κοινού, που γνωρίζει το προϊόν σας. Με τη σφραγίδα του βραβείου Specialist Awards της Gourmet Exhibition το προϊόν σας ξεχωρίζει στο ράφι!

Χρονοδιάγραμμα

Το κόστος

Κόστος συμμετοχής:
1 συμμετοχή 40€ + ΦΠΑ
5 συμμετοχές + 1 δωρεάν 200€ + ΦΠΑ
8 συμμετοχές + 2 δωρεάν 320€ + ΦΠΑ

Γιατί να συμμετάσχω

  • Γιατί είναι τα μοναδικά ελληνικά βραβεία που περιλαμβάνουν όλες τις κατηγορίες τυποποιημένων προϊόντων, από τρόφιμα έως και φυσικά καλλυντικά, και διεξάγονται στην Ελλάδα.
  • Γιατί στήνεται το μεγαλύτερο πάνελ αξιολόγησης και γευσιγνωσίας προϊόντων στην Ελλάδα. 108 γευσιγνώστες και 27 panel leaders, επιλεγμένοι ένας προς έναν για το κριτήριο, την εμπειρία, την ακεραιότητα και την αξιοπιστία τους.
  • Γιατί αυξάνετε τις πωλήσεις και την αναγνωρισιμότητα του προϊόντος και της εταιρείας σας.
  • Γιατί επιτυγχάνετε μεγαλύτερη δημοτικότητα, περισσότερες έμμεσες πωλήσεις και διευρύνετε τις επαφές σας με ένα μεγάλο δίκτυο εμπόρων, αγοραστικού κοινού, δημοσιογράφων, επαγγελματιών.
  • Γιατί με τη συμμετοχή σας μπαίνετε κάτω από την ομπρέλα της Gourmet Exhibition, που προσφέρει πολλαπλά οφέλη.
  • Γιατί προωθούμε τα βραβευθέντα προϊόντα χρησιμοποιώντας ως εργαλεία τη βάση δεδομένων εμπόρων, δημοσιογράφων κι εντύπων, που περιλαμβάνει πάνω από 25.000 επαφές.
  • Γιατί δίνουμε τη δυνατότητα περαιτέρω προβολής με αποστολή προϊόντων σε επιλεγμένους εμπόρους.
  • Γιατί είναι εξασφαλισμένη η εγκυρότητα, η αξιοπιστία και η διαφάνεια στην αξιολόγηση των συμμετεχόντων προϊόντων.
  • Γιατί υπάρχει πλειάδα κριτηρίων βαθμολόγησης για κάθε συμμετέχον προϊόν.
  • Για την ολιστική προσέγγιση στον τρόπο αξιολόγησης (πολλοί κριτές από διαφορετικά πεδία δράσης, πολυάριθμα κριτήρια αξιολόγησης) που φέρουν ένα πολυπαραγοντικό αποτέλεσμα.
  • Γιατί έχουμε δημιουργήσει ένα σύστημα βαθμολόγησης που υποδεικνύει στους κριτές να χρησιμοποιούν τις πέντε αισθήσεις τους αλλά και την έκτη τους αίσθηση umami, για να αξιολογήσουν ένα προϊόν.
  • Γιατί ο διαγωνισμός υποστηρίζει τη διαδικασία αξιολόγησης με ορατή την οπτική ταυτότητα του προϊόντος. Έτσι ο κριτής επεξεργάζεται το σύνολο του αποτελέσματος ενός προϊόντος, έχοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα γι’ αυτό.
  • Γιατί οι νικητές θα λάβουν ολοκληρωμένη ανατροφοδότηση για την άποψη των κριτών σχετικά με το προϊόν τους, αλλά και αυτοκόλλητα-σφραγίδες ποιότητας, κάνοντας το προϊόν τους να ξεχωρίζει στο ράφι ανάμεσα σε άλλα.
  • Γιατί όταν βραβεύεται ένα ελληνικό προϊόν στον τόπο καταγωγής του από έναν αυθεντικό θεσμό, αυξάνεται θεαματικά η αναγνωρισιμότητά του (brand awareness).
  • Γιατί μόνος μας στόχος είναι η ανάδειξη του σύγχρονου ελληνικού brand name.
  • Γιατί σεβόμαστε το προϊόν σας, και το αντιμετωπίζουμε με υπευθυνότητα, πίστη και σεβασμό.
  • Γιατί ανταποδίδουμε την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε από το 2016.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

  • Τα Specialist Awards διοργανώνονται από την Gourmet Exhibition, και σκοπό έχουν την ανάδειξη των ελληνικών τυποποιημένων προϊόντων και την ενίσχυση του ελληνικού brand name.
  • Είναι ένας ανοιχτός διαγωνισμός που περιλαμβάνει όλα τα ελληνικά τυποποιημένα προϊόντα, τα οποία μπορούν να συμμετάσχουν σε μία ή παραπάνω από τις κάτωθι κατηγορίες βραβείων:
    • Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
    • Ελιά
    • Μέλι
    • Άρτυμα
    • Αλμυρό έδεσμα
    • Αλμυρό άλειμμα
    • Παραδοσιακό γλυκό
    • Γλυκό άλειμμα
    • Σοκολάτα
    • Σνακ
    • Ζυμαρικό / όσπριο / άλευρο
    • Ρόφημα / ηδύποτο / χυμός
    • Αλλαντικό
    • Τυρί
    • Γαλακτοκομικό είδος
    • Αλίπαστο
    • Φυσικό καλλυντικό
    • Μακεδονικό προϊόν
    • Βιολογικό προϊόν
    • Προϊόν ειδικής διατροφής
    • Καινοτόμο προϊόν
    • Προϊόν αναβιώμενης καλλιέργειας
    • Νέο προϊόν
    • Προϊόν εντοπιότητας
    • Εξαγώγιμο προϊόν
    • Σχεδιασμός συσκευασίας / branding
    • Επικοινωνία / social media
  • Κάθε εταιρεία μπορεί να κάνει αίτηση σε όσες κατηγορίες επιθυμεί, δηλαδή κάθε προϊόν μπορεί να συμμετάσχει σε όσες κατηγορίες επιθυμεί η εταιρεία.
  • Μετά την ολοκλήρωση κάθε συμμετοχής, ο συμμετέχων δε μπορεί να ακυρώσει την αίτηση ή να μεταβιβάσει τη συμμετοχή με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Η συμμετοχή γίνεται με την αίτηση που υπογράφεται από τον υπεύθυνο της εταιρείας ηλεκτρονικά ή μέσω ταχυδρομείου.
  • Η συμμετοχή θεωρείται έγκυρη με την πληρωμή του κόστους από τον συμμετέχοντα, μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, ηλεκτρονικής πληρωμής μέσω συστήματος paypal, ή τραπεζικής συναλλαγής. Στην περίπτωση τραπεζικής συναλλαγής θα πρέπει να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του καταθέτη.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

  • Η Gourmet Exhibition αναλαμβάνει την ολοκλήρωση της διαδικασίας των βραβείων μέσα από το σύστημα βαθμονόμησης της κριτικής επιτροπής που έχει επιλέξει.
  • Ο συμμετέχων δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει επανεξέταση των αποτελεσμάτων.
  • Ο συμμετέχων δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει να σταλούν οι προσωπικές σημειώσεις των κριτών για οποιοδήποτε προϊόν που συμμετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης.
  • Ο συμμετέχων δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει να του σταλούν οι βαθμολογίες οποιουδήποτε προϊόντος συμμετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης. 
  • Οι νικητές των βραβείων οφείλουν να προβάλλουν τη τιμητική τους διάκριση σύμφωνα με τις υποδείξεις των διοργανωτών. 
  • Η Gourmet Exhibition έχει την υποχρέωση να δημοσιεύσει όλους τους νικητές για κάθε ένα βραβείο. 
  • Η Gourmet Exhibition, θα ανακοινώσει την κριτική επιτροπή πριν τη διαδικασία αξιολόγησης.
  • Το σύστημα βαθμολόγησης είναι 0 – 100 μονάδες, με τις 100 μονάδες να είναι η ανώτερη βαθμολογία. Τα βραβεία κατατάσσονται ως εξής:
    • Πλατινένιο (platinum) 95,0 – 100, 0
    • Χρυσό (gold) 85,0 – 94,9
    • Ασημένιο (silver) 75,0 – 84,9
    • Χάλκινο (bronze) 65,0 – 74,9
  • Με τη συμμετοχή τους οι εταιρείες αποδέχονται τον κανονισμό λειτουργίας του διαγωνισμού.

Η διαδικασία αξιολόγησης στηρίζεται στους εξής πυλώνες:

  • Κριτήρια καταγεγραμμένης αξιολόγησης, που βασίζονται στις πέντε αισθήσεις και στο νέο καινοτόμο κριτήριο που εφαρμόζουμε με την έκτη αίσθηση UMAMI.
  • Πέντε κριτές ανά επιτροπή με έναν επικεφαλής τραπέζης. 
  • Ποιοτική ανάλυση προϊόντος με πολλαπλά κριτήρια για κάθε αίσθηση.
  • Ορατές συσκευασίες και επαφή με τα προϊόν, με στόχο την ολιστική προσέγγιση στην αξιολόγηση.
  • Εμπεριστατωμένο και εξειδικευμένο πάνελ επιτροπής αποτελούμενο από γευσιγνώστες, καθηγητές, ερευνητές, σεφ, δημοσιογράφους γεύσης, θεωρητικούς γεύσης.
  • Διαφάνεια, εγκυρότητα, συνέπεια.
  • 4 κατηγορίες βραβείων:
    • Πλατινένιο (platinum) 95,0 – 100, 0
    • Χρυσό (gold) 85,0 – 94,9
    • Ασημένιο (silver) 75,0 – 84,9
    • Χάλκινο (bronze) 65,0 – 74,9

Τα στάδια αξιολόγησης είναι τα εξής:

  • Αποστολή δειγμάτων στη διοργανώτρια εταιρεία από τις 15 Φεβρουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Έγκυρα θεωρούνται όλα τα δείγματα που έχουν παραληφθεί μέσα σε αυτές τις ημερομηνίες.
  • Καταγραφή κάθε συμμετοχής και φύλαξη των δειγμάτων σε κατάλληλο χώρο.
  • Μεταφορά των δειγμάτων στους χώρους διεξαγωγής της αξιολόγησης.
  • Αξιολόγηση και γευσιγνωσία από τα πάνελ των κριτών,με συμπληρωμένη την επίσημη φόρμα αξιολόγησης των Specialist Awards, για κάθε συμμετοχή και για κάθε κατηγορία βραβείου.
  • Έλεγχος εγκυρότητας στις φόρμες αξιολόγησης και συλλογή τους σε κλειστό δοχείο ανά κατηγορία βραβείου.
  • Καταμέτρηση βαθμολογίας ανά κατηγορία βραβείου από πενταμελή επιτροπή.
  • Δημοσίευση αποτελεσμάτων ανά κατηγορία βραβείου.

Για όλα τα παραπάνω θα ανακοινωθούν ημερομηνίες για τους ενδιαφερόμενους.

Οι κατηγορίες των βραβείων είναι 27 κι εμπεριέχουν όλη τη γκάμα των ελληνικών τυποποιημένων προϊόντων. Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό συμμετοχών για μια εταιρεία ή ένα προϊόν. Κάθε προϊόν μπορεί να συμμετάσχει σε πάνω από μία κατηγορία.

 1. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλα τα τυποποιημένα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, αγουρέλαια, αγριέλαια, αρωματισμένα ή εμπλουτισμένα με βότανα ελαιόλαδα, κ.ά. της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου.

  1. Ελιά

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλες οι τυποποιημένες ελιές.

  1. Μέλι

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες τυποποιημένου μελιού και των υποπροϊόντων τους.

  1. Άρτυμα

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλα τα τυποποιημένα προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως άρτυμα στο φαγητό, όπως είναι τα όλες οι κατηγορίες από ξύδια, μπαχαρικά, αλάτια, πιπέρια, μουστάρδες και σως κλπ.

  1. Αλμυρό έδεσμα

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλα τα τυποποιημένα αλμυρά εδέσματα είτε παστεριωμένα, είτε φρέσκα ψυγείου. 

  1. Αλμυρό άλλειμμα

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλα τα τυποποιημένα αλμυρά αλλείμματα.

  1. Παραδοσιακό γλυκό

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται τυποποιημένα παραδοσιακά γλυκά, όπως γλυκά του κουταλιού, χαλβάδες, αμυγδαλωτά κ.ά.

  1. Γλυκό άλλειμμα

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλα τα τυποποιημένα γλυκά αλλείμματα, όπως μαρμελάδες, πραλίνες, βούτυρα καρπών κ.ά.

  1. Σοκολάτα

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλες οι τυποποιημένες σοκολάτες και τα υποπροϊόντα τους όπως πραλίνες, σοκολατάκια κ.ά.

  1. Σνακ

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλα τα τυποποιημένα είδη που μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ, όπως κριτσίνια, μπισκότα, κουλουράκια, ξηροί καρποί, δημητριακά, μπάρες κ.ά.

  1. Ζυμαρικό / όσπριο / άλευρο

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλα τα τυποποιημένα ζυμαρικά, τραχανάδες καθώς και όλα τα είδη οσπρίων και όλα τα είδη άλευρων.

  1. Ρόφημα / ηδύποτο / χυμός

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλα τα τυποποιημένα ροφήματα, όπως καφέδες, αφεψήματα, ροφήματα κακάο, φυτικά ροφήματα καρπών, καθώς και όλα τα τυποποιημένα ηδύποτα και χυμοί.

  1. Αλλαντικό

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλα τα τυποποιημένα αλλαντικά και τα υποπροϊόντα τους.

  1. Τυρί

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλα τα τυποποιημένα τυριά και τα υποπροϊόντα τους.

  1. Γαλακτοκομικό είδος

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλα τα γαλακτοκομικά είδη, όπως γάλατα, κρέμες, ρυζόγαλα, γιαούρτια, βούτυρα κ.ά. και τα υποπροϊόντα τους.

  1. Αλίπαστο

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλα τα αλίπαστα και τα υποπροϊόντα τους.

  1. Φυσικό καλλυντικό

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλα τα φυσικά καλλυντικά, όπως σαπούνια, προϊόντα προσωπικής περιποίησης κα υγιεινής, κρέμες προσώπου και σώματος, λοσιόν κ.ά.

  1. Μακεδονικό προϊόν

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όσα προϊόντα δημιουργούνται και παρασκευάζονται στην περιοχή της Μακεδονίας.

  1. Βιολογικό προϊόν

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται προϊόντα που προέρχονται από υλικά βιολογικής καλλιέργειας.

  1. Προϊόν ειδικής διατροφής

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται προϊόντα που απαντούν συγκεκριμένες διατροφικές απαιτήσεις, όπως χορτοφαγικά, vegan, ωμοφαγικά ή προϊόντα χωρίς γλουτένη, χωρίς ζάχαρη κ.ά.

  1. Καινοτόμο προϊόν

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται προϊόντα που θεωρούνται σπάνια ή ριξικέλευθα για την αγορά στην οποία απευθύνονται ή που καινοτομούν στη διαδικασία παραγωγής ή παρασκευής τους, στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν, στην προϊοντική τους ταυτότητα ή στον τρόπο προώθησης στο αγοραστικό κοινό.

  1. Προϊόν αναβιώμενης καλλιέργειας

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται προϊόντα που χρησιμοποιούν κι αναδεικνύουν πρώτες ύλες ή τρόπο καλλιέργειας και παρασκευής που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν.

  1. Νέο προϊόν

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται προϊόντα που δημιουργήθηκαν ή προωθήθηκαν για πρώτη φορά από τις 01/01/2020.

  1. Προϊόν εντοπιότητας

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται προϊόντα που αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του τόπου παραγωγής τους, χρησιμοποιώντας τοπικούς φυσικούς πόρους (κλίμα, έδαφος, βιοποικιλότητα) και τοπικούς πολιτισμικούς πόρους (παραδοσιακές τεχνικές και δεξιότητες).

  1. Εξαγώγιμο προϊόν

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται προϊόντα που απευθύνονται στο διεθνές αγοραστικό κοινό, λόγω ζήτησης, λόγω κατάλληλης συσκευασίας (packaging που έχει απήχηση σε συγκεκριμένο αγοραστικό κοινό, πληροφορίες στη γλώσσα τους, πρακτική συσκευασία για εύκολη μεταφορά κλπ), λόγω ισχυρούς προώθησης στο εξωτερικό (social media κ.ά.)  

  1. Σχεδιασμός συσκευασίας / Βranding

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται προϊόντα που έχουν μια ισχυρή οπτική ταυτότητα, η οποία περιγράφει το ίδιο το προϊόν χωρίς λόγια, λέει την ιστορία του με έναν άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο.

  1. Επικοινωνία / social media

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται προϊόντα με ισχυρή και αποτελεσματική παρουσία στο χώρο της προώθησης και των κοινωνικών δικτύων, κι έχουν απήχηση στο κοινό που τα χρησιμοποιεί.

108 έμπειροι κι εξειδικευμένοι γευσιγνώστες κι επαγγελματίες, προερχόμενοι από πολυποίκιλα πεδία δράσης, στελεχώνουν τα πάνελ αξιολόγησης των Specialist Awards της Gourmet Exhibition.

Η κριτική επιτροπή θα βαθμολογήσει με πολλαπλά κριτήρια και μια καινοτόμο διαδικασία που εφαρμόζουν τα Specialist Awards και βασίζονται στις 5 αισθήσεις καθώς και στο νέο κριτήριο UMAMI που εισάγουμε στη διαδικασία αξιολόγησης.

Η κριτική επιτροπή θα ανακοινωθεί δημόσια πριν τη διαδικασία αξιολόγησης.

Δηλώστε συμμετοχή στο: https://gourmetexhibition.com/participation-form/

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.