Μία ημέρα σύγχρονης Μακεδονικής – Αγιορείτικης Κουζίνας στο Μαϊάμι της Καλαμαριάς

Μία ημέρα σύγχρονης Μακεδονικής – Αγιορείτικης Κουζίνας στο Μαϊάμι της Καλαμαριάς

Μία υψηλού επιπέδου γαστρονομική εκδήλωση στα πλαίσια του θεσμού “Ημέρα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας” δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη με σκοπό τη διάσωση και ανάδειξη της κλασικής ή/και σύγχρονης μακεδονικής κουζίνας. Ειδικά η αγιορείτικη κουζίνα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον διότι συνδέεται γευστικά αλλά και πνευματικά με την μακεδονική παράδοση. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της.

Αυτή την ξεχωριστή βραδιά είχαμε την τύχη να απολαύσουμε όσοι ανεβήκαμε στη Θεσσαλονίκη για την 3η Gourmet Exhibition. Προορισμός: το Μαϊάμι της Καλαμαριάς! Η οικοδέσποινα Ντίνα Τέρτση, με πλατύ χαμόγελο, γλυκιά φωνή και πηγαία ευγένεια μας μύησε στη μακεδονική γαστρονομία και στην ιδιαιτερότητα της αγιορείτικης κουζίνας, ενώ μας διηγήθηκε το πώς προέκυψε η ονομασία Μαϊάμι, γεγονός που δεν θα το αποκαλύψω. Θα το αφήσω μέχρι να βρεθεί κάπως η ευκαιρία να σας το αφηγηθεί η ίδια με το δικό της μοναδικό τρόπο.

Χταπόδι στιφάδο με αφράτη κρέμα από τσιγαριαστά χόρτα, τσουκνίδες και βότανα. (Συνταγές αναφοράς: Χταπόδι στιφάδο: σελ 213, Χόρτα τσιγαριαστά σελ 185)

Το Μαϊάμι είναι ένα εστιατόριο ψαριού με ιστορία περίπου 80 χρόνων. Βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω στο κύμα, σε έναν σχετικά ήρεμο ορμίσκο της Καλαμαριάς. Την κουζίνα επιμελείται ο chef Ανδρέας Κλαυδιανός με chef de cuisine τον Χρήστο Γραικό.

Μπακαλιάρος στο τηγάνι με αρωματικό λαχανόρυζο, ψητές γαρίδες, αχνιστά μύδια και σούπα Αγίου Όρους (Συνταγή αναφοράς: Βακαλάος Φρέσκος, σελ. 52, Λαχανόρυζο, σελ. 173)

Το μενού της Αγιορείτικης Κουζίνας βασίζεται σε αναφορές από το βιβλίο του Αγιορείτη μοναχού Επιφάνιου του Μυλοποταμινού, του αρχιμάγειρα του Αγίου Όρους και πρέσβη της εν λόγω γαστρονομικής παράδοσης στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Μπαρμπούνια τυλιγμένα στη λαδόκολλα με λαχανικά και πατάτες ψημένα στα κάρβουνα με σάλτσα ντομάτας και ψητό σκόρδο. (Συνταγή αναφοράς: Μπαρμπούνια μαρινάτα, σελ. 73)

Το επιδόρπιο ήταν ένα ελαφρύ εκμέκ κανταΐφι με φρέσκο βούτυρο, πλούσια κρέμα και παγωτό μαστίχα με ροζ πιπέρι το οποίο έφαγα πριν προλάβω να το φωτογραφίσω.

Ξεχώρισα τον εξαιρετικά τηγανισμένο μπακαλιάρο με τη σούπα του Αγίου Όρους καθώς και τα μπαρμπούνια στη λαδόκολλα. Για τα ψαρικά της και τα άλλα θαλασσινά, για τα τραπέζια που βρίσκονται κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα αλλά και για τη φιλοξενία της οικοδέσποινας έχω σοβαρούς λόγους για να ξαναπάω.

Μαϊάμι Seafood Restaurant,
Θέτιδος 18 Καλαμαριά.
Τηλ: 2310447996

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.

Αφήστε μια απάντηση