You are currently viewing Μην πετάς τίποτα: Φτιάξε μαρμελάδα κεράσι με όσα ξέμειναν, γράφει η Γιάννα

Μην πετάς τίποτα: Φτιάξε μαρμελάδα κεράσι με όσα ξέμειναν, γράφει η Γιάννα

Εννοείται ότι ποτέ μα ποτέ δεν πετάμε τα φρούτα που έχουν υπερ-ωριμάσει κατά λάθος στο ψυγείο μας. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τον μικρό κόκκινο καρπό που μπορεί να γίνει σούπερ μαρμελάδα κεράσι για το πρωινό, πικάντικο άλειμμα για τα τυριά ή εξαιρετικό συμπλήρωμα σε ένα σπιτικό cheesecake.

Φαντάζομαι ότι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο δικό μας σπιτικό αλλά στα περισσότερα, ειδικά το καλοκαίρι που συνήθως τα φρούτα είναι σε αφθονία γιατί βρίσκουμε μεγάλη ποικιλία και καλές τιμές.

Επέλεξα να δέσω την μαρμελάδα με ζάχαρη καρύδας όχι μόνο γιατί οι έρευνες λένε ότι είναι πιο θρεπτική αλλά και γιατί δίνει μία καραμελένια, σχεδόν σοκολατένια γεύση στο τελικό αποτέλεσμα που ταιριάζει υπέροχα με τα κεράσια.

Κι επειδή ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις έφτιαξα μαρμελάδα κεράσι με ζάχαρη καρύδας όπως ακριβώς φτιάχνω και με τις μπανάνες που μαυρίζουν και δεν τις τρώει κανείς. Η συνταγή είναι εδώ:

Αρχικά πλένω καλά τα κεράσια, αφαιρώ τα κοτσάνια και μετά τα βάζω για 3 με 4 ώρες στην κατάψυξη, πριν αφαιρέσω τα κουκούτσια. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ξεκουκούτσιασμα που έχει σώσει πολλά νεύρα και πλακάκια κουζίνας μπορείτε να διαβάσετε στο blog της Mama Mia Εύας Παρακεντάκη.

Πώς βγάζω τα κουκούτσια από τα κεράσια. Διαδώστε το πριν το κατεβάσουν!


Υλικά
  • 600γρ. κεράσια καθαρισμένα και ξεκουκουτσιασμένα
  • 100γρ. ζάχαρη καρύδας ή καστανή ή λευκή κρυσταλλική
  • 4-5 σταγόνες λεμόνι
  • 1 φύλλο αρμπαρόριζας προεραιτικά

Εκτέλεση
  1. Σε μία μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα, σε μέτρια θερμοκρασία βάζω τα κεράσια μαζί με τη ζάχαρη καρύδας και ανακατεύω μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη.
  2. Προσθέτω το φύλλο αρμπαρόριζας, δυναμώνω τη θερμοκρασία και ανακατεύω για 2-3 λεπτά ακόμη. Αν στεγνώσει το περιεχόμενο προσθέτω 1-2 κουταλιές της σούπας νερό.
  3. Αφαιρώ το φύλλο της αρμπαρόριζας, πολτοποιώ με μίξερ χειρός και αφήνω να πάρει μία ακόμη βράση.
  4. Ανακατεύω με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να παρατηρήσω ότι η μαρμελάδα έχει αρχίσει και κολλάει στον πάτο.
  5. Προσθέτω λίγες σταγόνες λεμόνι, ανακατεύω άλλη μία φορά και αποσύρω την κατσαρόλα από την εστία.
  6. Γεμίζω αποστειρωμένα βαζάκια, κλείνω καλά το καπάκι και την αφήνω γυρισμένη ανάποδα μέχρι να κρυώσει ή αφήνω την μαρμελάδα μέσα στην κατσαρόλα μέχρι να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου, την αδειάζω σε γυάλινα βαζάκια και την αποθηκεύω στο ψυγείο.

Εύκολη, γρήγορη και πεντανόστιμη!

Δείτε και αυτό τώρα!


Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.