Κριτσίνια ολικής, με ελιές, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, λευκό κρασί και ρίγανη

Κριτσίνια ολικής, με ελιές, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, λευκό κρασί και ρίγανη

Σε αυτά τα κριτσίνια όσο πιο ποιοτικά είναι τα υλικά που θα χρειαστούν, τόσο πιο νόστιμα θα βγουν. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πρέπει να είναι άριστης ποιότητας, με έντονα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (πικρό, πικάντικο, φρουτώδες). Όλοι οι δείκτες αξιολόγησης να είναι στα ύψη. Θα πρότεινα ιδανικά πρωτόλαδο (αγουρέλαιο) ή τουλάχιστον (ας το πω) φρέσκο. Ποικιλία Κορωνέικη ή Μάκρης.

Υλικά για περίπου 2 κιλά

 • 250γρ. ψιλοκομμένη ελιά σε άλμη. Όποια ποικιλία έχετε διαθέσιμη αρκεί να είναι λίγο αλμυρή και όχι πικρή. Καλαμών, Μάκρης, Θάσου, Κορωνέικη
 • 10γρ. Τριμμένη ρίγανη. Αν σας φανεί αρκετή μην τρομάξετε. Του πάει
 • 2-3γρ. αλάτι
 • 2-3γρ πιπέρι μαύρο, τριμμένο. Αν σας πέσει λίγο παραπάνω, μην στενοχωρηθείτε γιατί του ταιριάζουν τα πικάντικα.
 • 2,5γρ. σόδα
 • 375γρ. λευκό ξηρό κρασί. Ιδανικές ποικιλίες: chardonnay, φιλέρι, sauvignon blanc, ασύρτικο.
 • 350γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
 • 400γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
 • 1 κιλό αλεύρι (ίσως και παραπάνω) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
 1. Σε μία λεκάνη προσθέτω το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, την ψιλοκομμένη ελιά, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη και ανακατεύω.
 2. Σε μία κανάτα με κρασί, διαλύω τη σόδα. Φροντίζω η κανάτα να στέκεται πάνω από τη λεκάνη γιατί θα φουσκώσει το κρασί και θα χυθεί.
 3. Προσθέτω το κρασί στα υπόλοιπα υλικά.
 4. Προσθέτω το αλεύρι ολικής και ανακατεύω καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
 5. Προσθέτω το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ζυμώνω μέχρι να δημιουργηθεί ένα όμορφο ζυμαράκι που δεν κολλάει στα χέρια και δεν είναι ιδιαίτερα σφιχτό. Δεν χρειάζεται μίξερ.
 6. Απλώνω λαδόκολλα σε μία λαμαρίνα και πλάθω σε μικρά ραβδάκια (μπαστουνάκια) μήκους 10εκ. το πολύ. Όχι μεγαλύτερα γιατί σπάνε εύκολα.
 7. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180o C για περίπου 25′.
 8. Αποθηκεύω σε μεταλλικό ή γυάλινο δοχείο.

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.