Κριτσίνια ολικής με ελιές και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Κριτσίνια ολικής με ελιές και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Σε αυτά τα κριτσίνια ολικής με ελιές, όσο πιο ποιοτικά είναι τα υλικά που θα χρειαστούν, τόσο πιο νόστιμα θα βγουν. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πρέπει να είναι άριστης ποιότητας, με έντονα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (πικρό, πικάντικο, φρουτώδες). Όλοι οι δείκτες αξιολόγησης να είναι στα ύψη. Θα πρότεινα ιδανικά πρωτόλαδο (αγουρέλαιο) ή τουλάχιστον (ας το πω) φρέσκο. Ποικιλία Κορωνέικη ή Μάκρης.

Υλικά για περίπου 2 κιλά

  • 250γρ. ψιλοκομμένη ελιά σε άλμη. Όποια ποικιλία έχετε διαθέσιμη αρκεί να είναι λίγο αλμυρή και όχι πικρή. Καλαμών, Μάκρης, Θάσου, Κορωνέικη
  • 10γρ. Τριμμένη ρίγανη. Αν σας φανεί αρκετή μην τρομάξετε. Του πάει.
  • 2-3γρ. αλάτι
  • 2-3γρ πιπέρι μαύρο, τριμμένο. Αν σας πέσει λίγο παραπάνω, μην στενοχωρηθείτε γιατί του ταιριάζουν τα πικάντικα.
  • 2,5γρ. σόδα
  • 375γρ. λευκό ξηρό κρασί. Ιδανικές ποικιλίες: chardonnay, φιλέρι, sauvignon blanc, ασύρτικο.
  • 350γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 400γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κιλό αλεύρι (ίσως και παραπάνω) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση συνταγής για κριτσίνια ολικής με ελιές

  1. Σε μία λεκάνη προσθέτω το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, την ψιλοκομμένη ελιά, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη και ανακατεύω.
  2. Σε μία κανάτα με κρασί, διαλύω τη σόδα. Φροντίζω η κανάτα να στέκεται πάνω από τη λεκάνη γιατί θα φουσκώσει το κρασί και θα χυθεί.
  3. Προσθέτω το κρασί στα υπόλοιπα υλικά.
  4. Βάζω το αλεύρι ολικής και ανακατεύω καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  5. Στη συνέχεια προσθέτω το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ζυμώνω μέχρι να δημιουργηθεί ένα όμορφο ζυμαράκι που δεν κολλάει στα χέρια και δεν είναι ιδιαίτερα σφιχτό. Δεν χρειάζεται μίξερ.
  6. Απλώνω λαδόκολλα σε μία λαμαρίνα και πλάθω σε μικρά ραβδάκια (μπαστουνάκια) μήκους 10εκ. το πολύ. Όχι μεγαλύτερα γιατί σπάνε εύκολα.
  7. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180o C για περίπου 25′.
  8. Αποθηκεύω τα κριτσίνια ολικής με ελιές σε μεταλλικό ή γυάλινο δοχείο.

    Αν σας άνοιξε η όρεξη για ζύμωμα, δείτε εδώ μία ακόμα συνταγή για κριτσίνια.

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.