You are currently viewing Παστέλι χωρίς ζάχαρη – μόνο με Μέλι και Σουσάμι

Παστέλι χωρίς ζάχαρη – μόνο με Μέλι και Σουσάμι

Είχα ένα βαζάκι με κρυσταλλωμένο μέλι και ήθελα να το ξοδέψω. Έφτιαξα γρήγορα και εύκολα ένα απλό παστέλι χωρίς ζάχαρη για να τσιμπολογάμε όσο παρακολουθούμε σειρές στο netflix. Είναι και μέρες εγκλεισμού οπότε καταλαβαίνετε… σε δουλειά να βρισκόμαστε!

Τα υλικά είναι ελάχιστα και η διαδικασία πανεύκολη.

Υλικά για παστέλι χωρίς ζάχαρη

  • 250γρ μέλι, ότι μέλι θέλετε ή έχετε
  • 250γρ σουσάμι λευκό
  • χυμός από μισό λεμόνι
  • Προαιρετικά: ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα, δάκρυα σοκολάτας, δάκρυα χαράς (! αστειεύομαι), κανέλα, μοσχοκάρυδο
  • Απαγορευτικά: Γλυκόζη, ζάχαρη (ούτε ίχνος γιατί δεν τα χρειάζεται)

Εκτέλεση

  1. Ζυγίζω τα υλικά ώστε να είμαι έτοιμη. Όσο σουσάμι, τόσο μέλι. Ακριβώς ίδια ποσότητα.
  2. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω το μέλι να ζεσταθεί, όχι να κάψει. Αν έχω θερμόμετρο μετράω περίπου 50oC.
  3. Προσθέτω το σουσάμι και με μία σπάτουλα ανακατεύω συνεχώς μέχρι να φτάσει το θερμόμετρο τους 105οC ή θα αρχίζει να κολλάει στον πάτο, να γίνεται πιο σφιχτό και να χρειάζεται περισσότερη δύναμη στο χέρι. Σε αυτό το στάδιο προσθέτω τα μπαχαρικά ή ότι άλλο ξηρό καρπό επιθυμώ.
  4. Δεν σταματάω το ανακάτεμα και προσέχω να μην καώ και να μην αλλάξουν χρώμα τα υλικά, δηλαδή να μην καραμελώσει το μέλι και να μην καβουρντιστεί το σουσάμι γιατί τότε μπορεί να πικρίσει.
  5. Λίγο πριν φτάσει την επιθυμητή θερμοκρασία, προσθέτω τον χυμό του λεμονιού.
  6. Λαδώνω με σουσαμέλαιο μία επίπεδη επιφάνεια (λαμαρίνα ή ταψί), ΄(αν δεν έχω σουσαμέλαιο βάζω σπορέλαιο ή απλώς λαδόκολλα. Εγώ προτιμώ το σουσαμέλαιο για να παίρνει έξτρα άρωμα και γεύση.
  7. Αδειάζω το ζεστό παστέλι στην επίπεδη επιφάνεια και την απλώνω με γρήγορες κινήσεις.
  8. Σκεπάζω με μία λαδόκολλα το πάνω μέρος και με την βοήθεια ενός πλάστη το στρώνω να ισιώσει και να έχει το ίδιο πάχος παντού.
  9. Αφήνω 5′ να κρυώσει και αρχίζω να κόβω σε επιθυμητά κομμάτια. Εγώ τα έκοψα σε καρέ των 3,5εκ (περίπου)
  10. Ξεχωρίζω τα κομμάτια να μην ακουμπάνε μεταξύ τους.
  11. Μόλις κρυώσει είναι έτοιμο.
  12. Διατηρείται σε αρκετό καιρό, αρκεί να μην ακουμπάνε μεταξύ τους ή να χωρίζονται με λαδόκολλα.

Έξτρα ιδέα

Αν θέλετε μπορείτε να λιώσετε κουβερτούρα σε μπεν μαρί και να βουτήξετε τα καρεδάκια στη σοκολάτα.

Δείτε επίσης

Gianna Balafouti

Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική επικοινωνία και έχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων. Εργάστηκε 12 χρόνια στο ψηφιακό μάρκετινγκ και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στην παραγωγή καινοτόμων εδεσμάτων για 11 χρόνια. Είναι εκπαιδεύτρια γαστρονομίας και διδάσκει μαγειρική ιδέα και ανάπτυξη προϊόντος. Ο κόσμος της κινείται συνεχώς γύρω από τη μονάκριβη Νεφέλη.