Οι βιολέτες (stock – Matthiola Incana) είναι τα πρώτα λουλούδια που ανθίζουν αμέσως μόλις αρχίσει η άνοιξη. Είναι εδώδιμες, μοσχοβολάνε και χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιία και στη ζαχαροπλαστική. Άρα γίνονται γλυκό κουταλιού βιολέτα.
“Violets are blue, sugar is sweet and so is you“
“Οι βιολέτες είναι μπλε και η ζάχαρη είναι γλυκιά, σαν κι εσένα”, λέει το ποίημα όμως οι δικές μου βιολέτες έχουν χρώμα… βιολετί, δηλαδή απαλό μωβ και ναι, τις έκανα γλυκό του κουταλιού.
Το Γλυκό κουταλιού βιολέτα έχει εξαιρετικό χρώμα, φωτεινό και λαμπερό φούξια, με υπέροχες διαφάνειες στο βάζο, υπόξινο στη γεύση, με νότες βανίλιας. Μια πανακότα θα του ταίριαζε εξαιρετικά αν και ίσως να μου άρεσε σε ένα platter λευκών, βουτυρένιων τυριών.
Υλικά για 2 βαζάκια των 100γρ. γλυκό κουταλιού βιολέτα
- 100 γρ. πέταλα βιολέτας, ίσως και παραπάνω
- 100 γρ. ζάχαρη
- 50 γρ. νερό
- Χυμός από ένα λεμόνι
- 1/4 πορτοκάλι ψίχα και φλούδα
Εκτέλεση
- Αφαιρώ το μίσχο από τα πέταλα και τα πλένω με κρύο νερό ανακατεύοντας απαλά.
- Τα αφήνω να στραγγίξουν και τα ανακατεύω με τη ζάχαρη.
- Στύβω ένα λεμόνι. Το λεμόνι θα ζωντανέψει τα πέταλα και από απαλό λιλά τα μετατρέπει σε έντονο φούξια.
- Ανακατεύω με τη ζάχαρη και περιμένω περίπου μισή ώρα ή μέχρι να λιώσει ένα μέρος της ζάχαρης.
- Προσθέτω το νερό, το κομμένο πορτοκάλι και βράζω σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη που έχει μείνει.
- Δυναμώνω τη θερμοκρασία και αφήνω να δέσει μέχρι τους 102 βαθμούς.
- Γεμίζω αποστειρωμένα βάζα, κλείνω καλά το καπάκι και τα γυρίζω ανάποδα μέχρι να κρυώσει καλά.
Για περισσότερα γλυκά κουταλιού, εδώ: