Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και το Μουσείο Μανιταριών στεγάζονται στο ίδιο κτίριο το οποίο βρίσκεται στην Καλαμπάκα και έχει θέα τους εμβληματικούς σκοτεινόχρωμους βράχους των Μετεώρων. Το κτίριο είναι χωρισμένο σε τρία διαφορετικά επίπεδα, κάθε ένα για το δικό του ξεχωριστό ρόλο. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά.
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων
Στον ισόγειο χώρο στεγάζεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που περιέχει περίπου 300 είδη ταριχευμένων ζώων, θηλαστικών και πτηνών. Η συλλογή περιλαμβάνει εκθέματα κυρίως από την Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα, αλλά και κάποια σπάνια από τον υπόλοιπο κόσμο. Τα ταριχευμένα εκθέματα του μουσείου ξεχωρίζουν για την άριστη απόδοσή των αληθινών ζώων αλλά και την αψεγάδιαστη ποιότητα κατασκευής τους γι αυτό άλλωστε κατατάσσονται στην κατηγορία premium & excellent βάσει των safari-works taxidermy suppliers.
Οι δημιουργοί φρόντισαν όχι μόνο να διασώσουν τα σπάνια είδη που κινδυνεύουν να αφανιστούν αλλά και αυτά που έχουν ήδη αφανιστεί, γεγονός που κάνει ακόμη πιο πολύτιμο το έργο τους. Ο πολύ προσεκτικά μελετημένος τρόπος με τον οποίο είναι στημένα τα εκθέματα, με σκηνές από την πραγματική τους ζωή εν ώρα δράσης, μεταφέρουν σχεδόν “ζωντανές” εικόνες στον επισκέπτη και τον ταξιδεύουν στο δικό τους ξεχωριστό μικρόκοσμο. Στα συν θα προσθέσω και τον άρτια μελετημένο φωτισμό που βοηθάει πολύ στη φωτογράφηση η οποία εδώ όχι απλώς δεν απαγορεύεται αλλά σχεδόν επιβάλλεται.
Διαβάστε περισσότερα για τα διοράματα.
Μουσείο Μανιταριών
Στο δεύτερο όροφο στεγάζεται το μοναδικό ίσως στην Ελλάδα Μουσείο Μανιταριών. Ένας ολόκληρος όροφος με κατηγοριοποιημένα μερικά από τα χιλιάδες μανιτάρια που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα αλλά στις υπόλοιπες χώρες. Τα μανιτάρια είναι γλυπτά, χειροποίητα, και έχουν κατασκευαστεί ένα προς ένα με απόλυτη ομοιότητα χρώματος και μεγέθους με τα πραγματικά, Η συλλογή των γλυπτών είναι πιστοποιημένη από τους πλέον ειδικούς.
Οι τοιχογραφίες του Μουσείου μανιταριών περιέχουν εκπαιδευτικού χαρακτήρα θέματα από το ρόλο των μανιταριών στην ιστορία, τη λαογραφία, τη γαστρονομία, τη φαρμακευτική, την επιστήμη και την κοινωνική-συλλογική δράση.
Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, ο άνθρωπος που οραματίστηκε και υποστήριξε την πολυδιάσταταη ανάπτυξη του φαινομένου της σύγχρονης μανιταρογνωσίας, ιδρυτής και πρόεδρος των Μανιταρόφιλων Ελλάδος, συνεργάστηκε με τους καλλιτέχνες για την εικαστική αποτύπωση του καθενός θέματος ξεχωριστά.
Προϊόντα Μανιταριών
Στον τρίτο όροφο, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, υπάρχει πλούσια ποικιλία προϊόντων με μανιτάρια αποκλειστικά και μόνο από Έλληνες παραγωγούς και σε συνεργασία με το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μάλιστα κάποια από αυτά περιέχουν, επίσημα και τεκμηριωμένα, ισχυρισμούς υγείας καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και εδώδιμες ίνες.
Η γκάμα των προϊόντων μανιταριών περιλαμβάνει σε αφυδατωμένη μορφή: αγαρικό, αμανίτη καισαρικό. βωλίτη, γανόδερμα, κανθαρίσκο, κίτρινα πλευρώτους, λεντινούλα, μαύρη και χρυσή τρομπέτα, μορχέλλα, κοπρίνο κομήτη κα. Σε μορφή πούδρας: βωλίτη, γανόδερμα, γκριφίσκη, λεντινούλα, κόπρινο κομήτη.
Τα ζυμαρικά, οι σούπες και τα έτοιμα μείγματα είναι εμπνευσμένα με σεβασμό στην παράδοση και στην ελληνική γαστρονομία γενικότερα ενώ οι μεζέδες μανιταριών αποτελούν ξεχωριστή πρόταση για ξεχωριστά γεύματα αλλά και για αναμνηστικά δώρα της επίσκεψης.
Εκθέσεις και Μανιταροεξορμήσεις στο μουσείο φυσικής ιστορίας
Στους χώρους των μουσείων, διοργανώνονται καθημερινά ξεναγήσεις από άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό, ενώ λειτουργούν εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής. Οι μανιταροεξορμήσεις και το κυνήγι τρούφας αποτελούν μοναδική εμπειρία σε όσους βρίσκονται στην περιοχή και επιθυμούν να ζήσουν την εμπειρία της μανιταροσυλλογής.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Μανιταριών, τα μανιταροπροϊόντα και τις άλλες δραστηριότητες μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα τους http://meteoramuseum.gr/ και σίγουρα κάποιος υπεύθυνος θα σας εξυπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώς έκανε και με εμάς.
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων & Μουσείο Μανιταριών
Πίνδου 20, TK 42200, Καλαμπάκα
Email: info@meteoramuseum.gr
Τηλέφωνο: 2432024959
Fax: 2432024001
Πριν φύγετε, δείτε κι εδώ!